Tiger Nest, Kaplan Yuvasına yolculuk

31 Temmuz 2019 · Hakkı Ceylan

Gezginler için Bhutan’ın en ilgi çekici aktivitesi Tiger Nest (Kaplan Yuvası) Manastırı ziyareti. Burası gerek yapısıyla gerekse konumuyla oldukça estetik bir manastır. Burası ayrıca Paro Taktsang veya Taktsang Palphug Monastery adlarıyla da biliniyor. Paro deniz seviyesinden 2100m yükseklikte. Kaplan Yuvası Manastırı ise deniz seviyesinden tam olarak 3120m yüksekliğe, kayalıkların üzerine kurulmuş, yani bu aktivitede 1000m yukarıya çıkacağız. Hem yükseklik, hem de gereken efor nedeniyle herkese uygun olmayabilir.

Bhutan’a geldiğinize göre bir seyahat şirketiyle anlaşmış olmalısınız. (bkz.) Acentanız kaldığınız otelden sizi yürüyüş yolunun başlangıcına kadar getiriyor. Buradan dilerseniz yürümeye başlıyorsunuz, dilerseniz katır kiralayıp yolun bir kısmını katır üzerinde tamamlayabiliyorsunuz, maliyeti 10 USD; fakat pek konforlu olduğunu söyleyemem. Özellikle de yağışlı günlerde veya yağıştan hemen sonra bu tarz bir yolculuk oldukça tehlikeli oluyor. En iyisi elinize bir baton alarak yürümeye başlamak. Batonunuz yoksa başlangıç noktasına 10-20 BTN vererek bu iş için özel yapılmış sopalardan kiralayabilirsiniz.

Eğer Paro merkezden kendi imkanlarınızla gelecekseniz taksi ile gelebilirsiniz. Taksi yürüyüş yapacağınız yere kadar getiriyor, 2017 itibariyle maliyeti yaklaşık 10 USD.

Bhutan’a ne zaman gidilir, nasıl gidilir, Bhutan Vizesi vb. konularda detaylı bilgiye Bhutan Seyahat Rehberi yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Oldukça güzel fakat biraz dik patikayı kullanarak çam ormanının içinden yürüyüş yaparak ilk durağımız olan bir restorana varıyoruz. Bu yürüyüş kondisyonunuza göre 1-2 saat kadar sürebiliyor. Burada bir süre dinlendikten ve ihtiyaçlarınızı giderdikten sonra tekrar yürüyüşe devam ediyorsunuz yaklaşık yarım saat kırkbeş dakika sonra Tiger Nest tüm görkemiyle karşınızda görünmeye başlıyor. En iyi seyir noktası ve fotoğraf çekim noktası burası. Bazen bulutlar artıyor ve önünüzdeki manzarayı kapatabiliyor; fakat biraz beklerseniz bulutlar yavaş yavaş dağılırken arkada mistik bir manzara bırakıyor.

Burada da dinlenip bir çok fotoğraf çektikten sonra merdivenlerden inmeye başlıyorsunuz. Merdivenlerin bitiminde yaklaşık 50m yükseklikten dökülen Yılan Şelalesi isminde bir de şelale var. Buradan bir köprüyü geçerek bu sefer merdivenlerden yukarıya çıkmaya başlıyorsunuz. Toplamda inişli çıkışlı yaklaşık 400-500 basamak var, bu ise yine kondisyonunuza göre 1 saat kadar sürebiliyor.

Toplam çıkış süreniz molalarla birlikte 3 saat kadar sürebilir. İniş süreniz ise en fazla 2-2,5 saat kadar tutacaktır.

Tiger Nest içerisine fotoğraf makinesi, cep telefonu video kayıt cihazları gibi cihazları almıyorlar. Bu fotoğrafçılar için büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir; ama dışarıdan çekilen fotoğraflar da yeterince tatmin edici, emin olun.

Girişte görüntü kaydeden tüm cihazlar toplanıyor. Bunlar dolaplara konup kilitleniyor.

Guru Rinpoche (Padmasambhava) Tibet Budizminin temellerini atan ve Bhutan’a kadar getiren kişidir, bu yüzden ikinci Buda olarak da isimlendiriliyor. Padmasambhava hayatı hakkında efsaneler haricinde detaylı bilgi bulunmuyor. Bunlardan efsanelerden biri de Tiger Nest hakkında. “Kendisi de bir prens olan Guru Rinpoche manastırın bulunduğu yerdeki mağaraya, bir dişi kaplan formuna dönüşen Prenses Yeshe Tsogyal’ın sırtında uçarak geliyor. Burada meditasyona başlıyor ve bu esnada sekiz ayrı formda yeniden enkarne oluyor. Guru Padmasambahva burada tam olarak üç yıl, üç ay, üç gün ve üç saat boyunca meditasyon yapıyor.” Anlatılan bu efsane 8. yüzyılda gerçekleşmiş.

Tiger Nest ya da Paro Taktsang ilk olarak 1692’de inşaa edilmiş; fakat 1958 ve sonrasında 1998’de çıkan yangınlar neticesinde harap olmuş ve 2005 yılında orjinaline sadık kalınarak yeniden yapılmış. Bu restorasyonun maliyeti yaklaşık iki milyon USD tutmuş. Bazı kaynaklarda eski adı olan Taktshang Goemba olarak da geçebilir.

Aslında burası dört ana tapınaktan ve bir kaç konuttan oluşan bir kompleks. İçeride diğer manastır ve tapınaklardakinden farklı bir şey yok. Size açık olan bölümleri gezip bahçesinde biraz oturduktan sonra dışarı çıkıyorsunuz. Bazı kaynaklarda yazıldığı gibi turistlere kapalı değil, bir çok yerini gezebiliyorsunuz. Bazı odalara veya tapınaklara girerken ayakkabılarınızı çıkartmanız isteniyor, her kültürün kendine ait bazı kuralları var, oraya gittiğimize göre bunlara uymalıyız. Dua çarkı manastırın ana tapınağının avlusunda bulunuyor. Her sabah saat dörtte, keşişler tarafından yeni bir günün başlangıcını belirtmek üzere bu çark döndürülüyor.

Tiger Nest Manastırında sekiz adet mağara bulunuyor. Bunların dört tanesinde görece olarak daha kolay ulaşılabiliyor. Padmasmabhava’nın ilk geldiği mağara Tholu Phuk ve meditasyon yaptığı mağara ise Pel Phuk adıyla anılıyor. Manastırda bulunan keşişler bu mağaralarda en az üç yıl süreyle meditasyon yapıyorlar.

Tapınak ziyaretinizin bitiminde cep telefonu, fotoğraf makinesi vb. bir ekipman bıraktıysanız hatta kullandığınız bastonu bile bırakmak zorundasınız. Onları geri alıyorsunuz ve dönüş yoluna koyuluyorsunuz.

Ödediğiniz paraya dahil olarak iniş esnasında yine restoranda mola verip öğlen yemeği için bir şeyler atıştırıyorsunuz. Küçük bir tavsiye bu restorandan aşağıya inerken çalışanların kullandığı kestirme bir yol var, iniş sürenizi 15-20 dakika kadar kısaltıyor.

Tiger Nest, Kaplan Yuvasına yolculuk

Gezginler için Bhutan’ın en ilgi çekici aktivitesi Tiger Nest (Kaplan Yuvası) Manastırı ziyareti. Burası gerek yapısıyla…

azgezmis.com

Yorumunuz?