Tac Mahal, Agra, Hindistan denince ilk akla gelen

16 Ağustos 2017 · Zehra Arslan

Agra ve Tac Mahal hep bir arada akla gelir değil mi? Küçükken hangi şehirde ne var gibi bir oyun vardı. Doğru cevabı bilip üzerine basınca bir ışık yanardı. Sanırım 7-8 yaşlarında bu oyunu oynarken Tac Mahal en çok görmek istediğim yerler arasına girdi. Tac Mahal Hindistan’ın Uttar Pradesh eyaletinde yer alan Agra şehrinde bulunuyor. Aynı zamanda Hindistan gezilerinde altın üçgen denilen gezi rotası içinde mutlaka yer alıyor. Tac Mahal elbette hak ettiği gibi 1983 yılından bu yana UNESCO dünya mirası listesinde bulunuyor.

Tac Mahal’in tarihçesi bizlere başka milletlerden daha cazip geliyor. Bunun sebebi yapıyı inşa ettiren Babür hükümdarı Şah Cihan’ın bir Türk-Moğol imparatoru olması. Tac Mahal, Şah Cihan’ın çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal için yaptırmış olduğu bir anıt mezar yapısı.

Hikayeye göre Mümtaz Mahal 14. çocuğunu doğururken genç yaşta ölmüş. Onu çok seven Şah Cihan bu anıt mezarı yaptırmış. Anıt mezarın tamamı beyaz mermerlerden yapılmış ve gün ışığının değişmesi ile bu mermerler de renk değiştiriyor. Mermerlerin içlerinde yer alan bir çok değerli taş var. Bu taşların hiç biri yapıştırma değil, mermerin içine kakma tekniği ile yerleştirilmişler. Tahmin edersiniz bu iş çok iyi ustalık ve uzun zaman isteyen bir çalışma ürünü.

Mezar binasının iki yanında bulunan yapılardan biri konuk evi diğeri ise cami olarak inşa edilmiş. Bu görkemli yapının inşaatı 20 yıl sürmüş. 1632 yılında yapımına başlanmış ve ancak 1652 yılında bitirilebilmiş.

Tac Mahal Yamuna Nehri kenarına inşa edilmiş ve karşı tarafta bugün arkeolojik kazı alanı olan Mehtap Bağı denilen bölgeye Şah Cihan kendisi için siyah mermerden başka bir mezar inşa etmek istese de kendisini tahttan indiren oğlu buna izin vermemiş. Aklını kaçırdığını ileri sürerek Şah Cihan’ı Agra kalesine hapsetmiş. Şah Cihan ömrünün sonuna kadar bu kaleden eşinin mezarını seyretmiş. Bugün her ikisinin mezarı da Tac Mahal’de yer alıyor. Fotoğrafçılar için küçük bir ipucu vereyim. Yamuna Nehri kenarında sabahları çamaşır yıkayan işçiler çalışıyor. Erken kalkıp buradan geçerseniz onları da fotoğraflayabilirsiniz.

Tac Mahal Hindistan’ın göz bebeklerinden birisi ve dünyadaki en önemli islam mimari eserlerinden biri. Bu nedenle özellikle mezar yapısına girerken ya ayakkabılarınızı çıkarıp çorapla girmeniz ya da ayakkabınızın üzerine galoş giymeniz gerekiyor. Girişte her şeyiniz aranıyor. Buraya girerken yanınızda çakmak, sigara, çakı, bıçak, törpü, yiyecek varsa alınıp çöpe atılıyor. Girişte sadece suya izin veriyorlar ve giriş bileti aldığınızda herkese bir şişe su veriyorlar. 2017 yılında giriş ücreti yaklaşık 12 USD idi. Ayrıca aracınız ile belli bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz oradan küçük elektrikli araçlarla ek ödeme yaparak (1 USD gidiş dönüş gibi) Tac Mahal kapısına kadar gidebilirsiniz; ya da 15 dakika sürecek bu mesafeyi yürüyebilirsiniz.

Tac Mahal akşamları 18:00’de kapanıyor ve bütün müzeler gibi Pazartesi günleri de kapalı. Doyasıya gezmek isterseniz en az 2 saat ayırmanız gerekir. Bizim gibi fotoğrafçıysanız bu süre belki biraz daha uzayabilir. Mezar binasının içinde fotoğraflık çok bir şey yok; ancak dışarıdaki ziyaretçiler ilginç olabiliyor. Tac Mahal ziyaretiniz sonrası Yamuna Nehri kıyısına inerek nehir kenarından Tac Mahal’a bakabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Burası normalde askeri bölge ve girmek yasak; ancak şansınız varsa oradaki görevli girmenize izin verebilir. Karşı kıyıdan Tac Mahal’i görmek isterseniz Mehtap Bağı’na gidip buradan yapıyı görebilirsiniz.

Tac Mahal’i karşıdan görebileceğiniz ve mutlaka ziyaret etmenizi önereceğim bir başka yapı da Şah Cihan’ın esir tutulduğu Agra Kalesi olacak. Şah Cihan hep bir oğlu olmasını istemiş ve Alemgir’in doğacağı haberi ile Agra Kalesinin inşaasına başlamış. Ancak bu oğul hayırsız çıkıp, yıllar sonra Şah Cihan’ı bu kaleye esir etmiş. Agra Kalesi de Tac Mahal gibi UNESCO dünya mirası listesinde yer alan nadide eserlerden biri. Eğer fotoğrafçıysanız burayı gezmek için yine en az 2 saat ayırmanızı öneririm.

Benim için en güzel yanlarından birisi bahçesinde koşturan sincaplar ve ak balıkçıllar. Yanınızda kuruyemiş varsa sincapları besleyip sonrada elinize alıp sevebilirsiniz bile. Kalenin manzarası yukarıda da bahsettiğim gibi Tac Mahal’a ve Yamuna Nehrine bakıyor. Tac Mahal ile arası yaklaşık 2 km civarında. Agra Kalesi fotoğraf çekmek için çok güzel bölümleri olan ve benim de çok estetik bulduğum bir mekan.

Agra’dan ayrılanlar genelde buradan Jaipur‘a doğru devam ederler. Yol üzerinde Agra’ya yaklaşık 1 saatlik mesafede Fatehpur Sikri isimli bir antik kent daha var. Agra’da Tac Mahal ve Agra Kalesi ziyaretinizin ardından şehirden ayrılıp giderken yolunuzun üzerinde olan bu hayalet şehri de ziyaret ederseniz gezinizi zenginleştirmiş olursunuz.

Biz artık her yıl fotoğraf çekmek için Hindistan’a gidiyoruz. Bizimle birlikte gelmek ve harika fotoğraflar çekmek isterseniz Birlikte Gezelim köşesini takip edin, etkinliklerimize abone olun.

Tac Mahal, Agra, Hindistan denince ilk akla gelen

Agra ve Tac Mahal hep bir arada akla gelir değil mi? Küçükken hangi şehirde ne var…

azgezmis.com

Yorumunuz?