Sharm El Sheihk

11 Şubat 2010 · Zehra Arslan

5 Haziran 1967’de İsrail’in Mısır’ı işgal etmesiyle o güne kadar bir balıkçı kasabası olan Sharm El-Sheihk’in kaderi tamamen değişmiş. İsrailliler buraya ilk turistik oteli inşa edip ilk dalış okulunu kurmuşlar. İşgal 1980’lerin başında bittiğinde Mısır hükümeti bölgeye yatırım yapmaya başlayarak Sharm El-Sheihk’i yavaş yavaş bir dalış noktası haline getirir. Bugün ise artık hepimizin bildiği gibi artık nokta değil dünyanın sayılı dalış merkezlerinden biri. Bunun sonucu olarakta bugün bu bölgeyi daha çok dalış meraklıları ziyaret etmekte. Kahire’ye kıyasla burada oteller oldukça temiz ve otel standartları yüksek. Her sabah limandan kalkan belki 60-70 adet büyük dalış teknesi deniz sevdalılarını diplerdeki güzelliklerle buluşturuyor. Dalış merakınız yoksa bile burada bir keşif dalışı yapmanızı tavsiye ediyorum dalmaktan tamamen korkuyorsanız mutlaka bir tane maske edinip, her hangi bir plajdan denize girin dipte gördüğünüz balıklar uzun süre aklınızdan çıkmayacak. Değişik renklerde bir çok balık ayaklarınızın altından geçerek etrafınızı saracak. Aman bunları görünce nefes almayı unutmayın çünkü bu güzellik karşısında kendinizi kaybedeceksiniz. Yada balıkları görmek için altları cam olan teknelerle gezintiye çıkabilirsiniz.

Sharm el-Sheihk’de kaldığımız bir kaç gün boyunca biz balıkları daha yakından görmek istedik ve sürekli farklı noktalara dalışa gittik. Bunlardan en eğlencelisi ve oraya giden tüm dalgıçların bildiği tuvalet taşı taşıyan gemi batığıdır herhalde. Gemiden düşen tuvalet taşları denizin dibinde duruyor ve her dalgıç gidip bu tuvaletlerin üzerine oturup poz veriyor sahneyi şöyle anlatabilirim, yanınızdan meraklı, kocaman kalın dudaklı bir Napolyon Balığı geçiyor, hatta merakından size doğru gelip bir bakıyor dudaklarının dolgunluğundan sizi öpecekmiş hissine kapılıyorsunuz ve bu sırada siz denizin 30 metre derinliğinde tuvalette oturuyorsunuz.

Biraz ilerde, bu kadar büyüğünü zor göreceğiniz Mürenler aniden bir oyuğun içinden kafasını size doğru uzatabilir. Bu Mürenlerden biriyle ilk karşılaştığımda bu kadar büyük olduğuna inanamayarak 2 metrelik mürenin önünde saygı ile eğilip, şaşkınlıkla seyrederken, üzerinde mavi benekler olan Vatozlar ayaklarımızın altından geçmeye başladı, Palyaço balıklarını hiç saymıyorum zaten onlar turuncu beyaz renkleri ile Kızıldeniz’in kadrolu çalışanları gibi her yerde karşınıza çıkıyorlar.

Dalmak için en gözde yerler Ras Mohammed Milli Parkı, Ras Om El Sid, Thistlegorm batığı ve Dunraven. Kızıldeniz her dalgıcın gitmek isteyeceği bir düşler denizi. Burada dalış yapanın bir daha Türkiye’de dalış yapmak istemeyeceği ve bazı insanların bir daha dalmadığı söylenir ben de Kızıldeniz’de daldığımdan bu yana Türkiye’de hiç dalamayanlardan oldum. Sharm El-Sheihk’e turistik bir seyahat acentası ile gittiğinizde orada dalış yapabileceğiniz tekneler bulabileceğiniz gibi Türkiye’den özel dalış turları düzenleyen dalış okulları var. Bu konuda Ayışığı Dalış Merkezini (Tel: 0216 349 56 89) size gönül rahatlığı ile önerebilirim. Sahibi Tunç Yavuzdoğan ve diğer çalışanlar bu işi sanki para kazanmak adına değil arkadaş kazanmak adına yapıyor gibiler, dalış turları boyunca kendinizi çok samimi bir ortamda buluyorsunuz.

Elbetteki buradaki tek aktivite dalış değil Sina çölünde ATV kullanmayı deneyebilirsiniz. Yalnız çöle giderken yanınıza mutlaka su alın, ayrıca kocaman bir güneş gözlüğü ile başınızı tamamen saracağınız bir örtü ve mümkünse beyaz olmayan bir kıyafet giyin. Çünkü çölde ATV’ler sıralanıp giderken müthiş bir toz kalkacak ve üzerinize biriken kuma inanamayacaksınız. ATV turunu mutlaka yapın çünkü belleklerinizden o keyifli anlar uzun süre silinmeyecek. Uçsuz bucaksız kum tepelerini aşıp sonunda dağlarla çevrili bir alana ulaşacaksınız, göreceğiniz manzaralar dünyanın bir çok yerinde göremeyeceğiniz türden. Bu tur sırasında çölün ortasında mola verebileceğiniz yerler var. Buralardan birinde durarak içleri halı ile kaplı kıl çadırlardaki kerevetlerde oturup buz gibi ayran ve hamur işi birşeyler yemek de size ayrı bir keyif verecek. Hatta bu anı ve sonrasındaki ATV gezininizi orada bu işi yapan firmalardan birine videoya çektirip DVD olarak alabilirsiniz. Aman ha iyi pazarlık yapın çünkü sizi çölün ortasında yakaladıklarından yüksek fiyat söyleyecekler.

Macera ve dağcılığı seviyorsanız yerel tur firmalarının düzenliği günü birlik Musa Dağı tırmanışlarına katılabilirsiniz. Genelde 2-3 saat hafif tırmanma modunda yürüterek Musa dağından Sharm’ın görüntüsünü fotoğraflatıp biraz mola verdikten sonra geri dönüş başlıyor. Akşamları Sharm El-Sheihk’e hangi ülkeden kimler gelmiş, ne giymiş, kiminle gelmiş, kısaca Sharm’a gelen herkesin akşamları buluştuğu yeri görmek isterseniz Na’ama Bay’a gitmelisiniz. Bulunduğunuz noktadan taksi ile rahatça gidebilirsiniz kişi sayısını dert etmeyin biz Na’ama Bay’a giderken rekor kırarak bir taksiye 15 kişi binmeyi başardık. Arkama dönüp baktığımda bagajdan çıkan bir çok el ve ayak gördüğümü hatırlıyorum. Anlayacağınız taksiciler kural ve aynı zamanda trafik tanımaz. Na’ama Bay’da kendimi Mısır’da değil başka bir üklede gibi hissettim. Arapları aralara serpiştirilmiş olarak görüyorsunuz onlar dışında neredeyse her milletten insan en şık kıyafetleri ile resmi geçit yapıyor gibiler. Bu kalabalığı bir kafeye oturup nargile içerken seyrettikten sonra birde tepeden bakmak isterseniz, Na’ama Bay’ı tepeden gören cafelerden birine çıkıp seyretmenizi öneririm. Bir yandan ışıklar ve su gibi akan insan selini tepeden seyrederken bir yandan da bu cafelerdeki erkek dansçıların danslarını seyredebilirsiniz. Geceleri buradan kuş bakışı Na’ama Bay gerçekten güzel görünüyor.

Dükkanlar geceleri geç saatlere kadar açık gün içinde herkes dalışda olduğu için geceleri alışverişe Na’ama Bay’a geliyorlar. Her mağazada satılan ve neredeyse üniforma gibi herkesin üzerinde olan RED SEA DIVERS tişörtlerinden bir tane de biz ediniyoruz. Na’ama Bay artık modern bir yer olmuş Mc Donald’sdan, Hard Rock Cafe’ ye herşey burada mevcut, birde artık o kadar popüler olmayan ama bana sorarsanız çok iyi fotoğraflar yakalayabileceğiniz ve Mısırlı’ları doğal hali ile görebileceğiniz eski çarşı var. Gerçek Mısır’ı burada daha yakından inceleyebilirsiniz . Buraya gitmenizi tavsiye ederim. Ufak bir not düşeyim bu çarşıdaki dükkanlar Na’ama Bay’daki gibi süslü olmadığı için aynı ürünleri buradan daha ucuza alabilirsiniz.

Sharm El Sheihk bana göre dalış dışında çok cazibesi olan bir yer değil. Normal bir turist gittiğinde dalış yapmıyorsa burada 2 gün geçirmesi yetecektir diye düşünüyorum. Merkeze taksi ile gidebileceğiniz bir mesafede otellerin dizildiği Ras Um Sid bölgesinde kalabileceğiniz bir çok yer var. Biz Falcon Hills otelde kaldık. Oldukça temiz ve güzel yemekleri olan bir otel. Üstelik bizim Türk olduğumuzu öğrendikleri andan itibaren bize jest yapmak için sürekli türkçe müzik yayını yaptılar. Buradan yürüyerek 5 dakika içinde sürü ile balık göreceğiniz güzel bir plajlara ulaşabilirsiniz. Mısır pazarlık yaptığınız sürece oldukça ucuz bir ülke diyebilirim. Burada Mısır Poundu geçiyor ama dolar hala kral tahtını bırakmamış cebinizde dolar varsa sorun yok.

Sharm’a gittiğimizde Ramazan Bayramına bir gün vardı akşam üstü oteller bölgesinde yürüyüşe çıktığımda yaşları 13-14 olan bir grup Mısırlı çocukla karşılaşıp sohbet etmeye başladım. Kendileri için Ramazan’ın henüz bitmediğini söylediler. Burada bazı din adamları aya doğru bakarak tam olarak hilal olup olmadığını tespit ederlermiş eğer ay hilal ise Ramazan bitermiş yok değilse hilal olana kadar herkes oruç tutmaya devam edermiş. Ayrıca ay hilal ise o gün bir fakiri sevindirerek Ramazan’a veda ederlermiş. Bu sohbet esnasında ayın hilal olduğu ve Ramazan’ın bittiği haberi geldi. Çocuklar koşarak yakındaki bakkala girdiler biri, gazoz, diğeri şeker bir diğeri çikolata alıp gelmişti. O gün çocuklar sevindirmek için beni seçmişlerdi. Verdikleri hediyeleri yemesemde gerçekten bu hoş davranışları karşısında kendimi mutlu hissettim. Ramazanın son günü Mısır’da olursanız akşam üstü bir bakkal önünde durun, biri gelip mutlaka karnınızı doyuracaktır ama unutmayın ay hilal olursa.

Sharm El Sheihk

5 Haziran 1967’de İsrail’in Mısır’ı işgal etmesiyle o güne kadar bir balıkçı kasabası olan Sharm El-Sheihk’in…

azgezmis.com

Yorumunuz?