Altınoluk ve Gizemli Antandros

26 Haziran 2017 · Zehra Arslan

Altınoluk Mahallesi, Balıkesir şehrinin Edremit ilçesine bağlı, şirin bir tatil yöresi. Ege’de gezilecek yerler listesinde adını görmüşsünüzdür. Altınoluk’un içinden geçen yol mahalleyi alt ve üst diyebileceğim iki bölüme ayırıyor. Alt kısım deniz tarafında ve çay bahçeleri, çarşı, dondurmacılar (benim iyi olarak gördüklerim, Mado, Roma ve Vardar dondurma) ve şanslı yazlıkçıların deniz kenarındaki evlerinden oluşuyor. Yolun üst tarafında kalan yazlıkçılar denize ulaşmak için bu işlek anayolu geçmek zorundalar.

Ancak üst kısımda da büyük marketler ve bankalar yer alıyor. Alışveriş için aşağıdakilerin buraya geçmesi gerekiyor. Henüz çok popüler olmayan ya da popüler olsa bile fiyatları abartılı olmayan tatil yapıp kafanızı dinleyebileceğiniz bir yer. Burada tatil yapmak isterseniz otel yerine sezonluk veya bir kaç günlük ev kiralayabilirsiniz. Evler genelde eşyalı veriliyor. Bulunduğu mevkiye göre fiyatları değişiyor. Denize yakın olanlar biraz daha yüksek fiyatlı oluyor. Kiralanan evde 3 veya 4 kişi kalacaksanız otelden çok uygun fiyatlı ve konforlu olduğunu söyleyebilirim. Bu tip evlere airbnb veya sahibinden gibi web sayfalarından ulaşmanız mümkün.

Altınoluk tatilini gece hayatını çok sevenler için tavsiye etmem; ancak gerçekten sessizlik ve biraz nostalji arayanlar için mükemmel olabilir. Sahilinde akşamları gezinip dondurma ve çekirdek yiyenler, çay bahçelerini dolduranlarla 1970’li yıllardaki tatil beldelerini anımsatıyor. Meydanda buraya ayrı bir hava katan tek başına bir minare ve altında bir hayrat var. 1960’lı yıllarda belediye burada yer alan camiyi yıkmış. Bugün meydanda bir tek caminin minaresi kalmış.

Altınoluk’ta en güzel manzara Altınoluk Köyü’nden görülüyor. Bu köy henüz Ege Köyleri Listelerinde pek yer almıyor; ama güzel bir köy. Buraya sahildeki ışıklardan yukarıya doğru devam ederek ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika sonra köydesiniz. Köyün eski adı Papazlık ve eski bir Rum Köyü. Bu köyde Türkler ve Rumlar birlikte yaşarlarmış. Aynı durum Adatepe Köyü‘nde de mevcut.

Burada bir kilise varmış, mübadele yıllarından sonra kilise bir süre okul olarak kullanılmış. Ancak 1963 yılında kiliseyi tamamen yıkarak yerine okul yapmışlar. Yakın bir tarihe 1980’lere kadar köyden denize ulaşana dek her yer zeytin ağacı ile kaplıymış. Zeytinleri toplamaya dağın ardından tayfa dedikleri insanlar mevsimlik işçi olarak gelip zeytin toplarlarmış. Ancak araziler miras yolu ile bölünüp hızla satılmaya ve yerlerine evler yapılmaya başlanmış. Bugün otel ve plaj olan yerlerde, yani tam deniz kenarlarında zeytinyağı fabrikaları yer alıyormuş.

Bugün bu güzel köyün girişi meydanla başlıyor. Burada zeytinyağı, sabun, zeytin ve şifalı bitkiler gibi ürünleri satan köylüler var. Tezgahlarda göreceğiniz bütün zeytinyağlarının tenekeleri aynı; ama köylüler zeytinyağının kendilerine ait olduğunu söylüyor. Tenekeyi yapan bir firma varmış, hepsi kutuyu oradan alıp içlerine kendi yağlarını koyuyormuş. Biz de alışverişimizi buradan Selma Abla’nın yerinden yaptık, birbirinden doğal ürünleri görünce kesenin ağzını biraz açmak gerekti.

Meydanda bir kaç tane kafeterya tarzı oturup yemek yiyebileceğiniz yer var. Hepsi köy meydanına bakan keyifli yerler. Ancak deniz görmüyorlar. Deniz görerek ve Altınoluk manzarası ile bir şeyler yemek isterseniz parkın altındaki büyük mekanı tavsiye ederim. Bence en keyifli yer burası.

Köy meydanından yukarı doğru çıkarken Abdullah Efendi Konağını göreceksiniz. Yapı Antandros Derneği tarafından koruma altına alınmış. Konak çok bakımlı olmasa da hala görkemini koruyor.

Abdullah Efendi köyün en varlıklı ve en kültürlü kişisiymiş. Konağı ve köydeki bazı diğer yerleri mübadele sırasında Türkiye’den Midilli’ye göç eden köyün papazından almış. Karşılığında da kendisinin Midilli de yer alan mallarını vermiş. Yukarıda yazdığım 1963 yılına kadar okul olan kilise de Abdullah Efendi’nin mülkleri arasında yer alıyormuş. Köylüler bugün en çok onun ve köy ağalarının varislerinin sattığı topraklara üzülüyorlar. Köyün büyük kısmı köy ağalarına ve Abdullah Efendi’ye aitmiş ancak satıla satıla başkalarının eline geçmiş ve betonlaşmış.

Bugün köyde bir kazı evi mevcut. Hani size yukarıda en iyi yemek yiyeceğiniz yeri yazdım ya. İşte oraya giderken geçeceğiniz parkın bir köşesinde kazı evi var. Burada kazıdan çıkan; ama müzeye götürülmeyen parçalar sergileniyor. Açık olduğu zamanlarda burayı gezebilirsiniz. Ne kazısı diyeceksiniz şimdi, işte başlıkta yazan gizemli Antandros kazısı.

Antandros Kazısı

Antandros kazısı 2001 yılından bu yana devam eden; ancak ödenek bulamadığı için çok ağır giden bir kazı. Biz gittiğimizde kazı alanına girilmesi yasak tabelaları asılıydı. Hala arazinin tapulu bir sahibi var, kalıntılar zeytinliklerin içinde ve sahibi gelip her yıl zeytinlerini topluyor.

Burada zemin kısmı tamamen mozaiklerle kaplı bir yamaç ev ve ona ait görkemli bir hamam ile alt kısımda da 8 adet dükkan bulunmuş. Yamaç Ev olarak adlandırılan Roma Villası buluntusundaki mozaikler neredeyse olduğu gibi duruyor. Bu villa toplamda 1100m2 alanı kaplayan devasa bir yapı. Şu ana kadar villanın 19 yerleşim birimi yani odalar, mutfak, tuvalet vb ortaya çıkartılmış. Duvarlarda duvar resimlerinin bir kısmı da bir hayli belirgin. Bu resimler Efes Antik Kenti yamaç evleri ile benzerlik gösteriyor. Yapı M.S. erken 4. yy olarak tarihlenmiş.

Benim için ilginç olan bir konu ise burada oltaların bulunmuş olması. Bu oltaların formu ve büyüklüğü bugün kullanılanlarla aynı boyutta ve formda. Bu da burada o dönemde tutulan balık popülasyonun değişmediğinin göstergesi. Görmenizi tavsiye edeceğim ve bir arkeolog olarak beni hayli etkileyen bir nekropolis yani mezarlık var.

Nekropolis kısmında 450 adet mezar ortaya çıkartılmış. Mezarlık ile ilgili ilgi çekici kısım ise ölenlerin ağzının kenarına veya eline bir sikke konması. Ölen kişinin bu sikkeyi kayıkçı Kaharon olarak tanımladıkları kendilerini ölüler ülkesine götürecek kişiye vereceğine inanılırmış. Burası bugün evlerin arasında kalmış yoldan geçerken gözüküyor; ama kaçırırsanız Antandros antik yerleşim yerine yaklaşık 1-2 km mesafede görebilirsiniz.

Gelelim kalınacak yer meselesine. Gerçi yazının başında bu konuya değinmiştim. Size isim vermeyeceğim; ama konaklamak için otel, pansiyon ve sezonluk kiralık gibi bir sürü seçenek mevcut. Çadır kurmak isterseniz bu da mümkün. Burası bir Bodrum veya Alaçatı olmadığı için fiyatlar biraz daha makul durumda.

Altınoluk ve Gizemli Antandros

Altınoluk Mahallesi, Balıkesir şehrinin Edremit ilçesine bağlı, şirin bir tatil yöresi. Ege’de gezilecek yerler listesinde adını…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Harika bir site …Paylaşımlar çok faydalı.Fırsat buldukça okumam gerekli.Teşekkürler.

    • Teşekkürler, işinize yaraması sevindirici.

  • Keşfedilmesi gereken bir yer.. Yolumuz o taraflara düşerse tavsiyelerinizi mutlaka değerlendireceğiz. Paylaşım için teşekkürler.

Yorumunuz?