Yala Milli Parkı ve Yaban Hayatı, Sri Lanka

17 Nisan 2017 · Hakkı Ceylan

Sri Lanka dünyanın bir ucu, Hindistan’a komşu damla şeklinde bir ada. Bir çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapıyor olmasının yanı sıra zengin bir yaban hayatı da barındırıyor. İlk gördüğümde Sri Lanka’da beni etkileyen en çarpıcı şey alabildiğine yeşil olmasıydı diyebilirim. Yaban hayatının korunması için bir çok bölge milli park ilan edilmiş. Bunlardan biri de en güneyde bulunan Yala Milli Parkı (Yala Ulusal Parkı ya da Ruhunu Ulusal Parkı).

Yala Milli Parkı ve yaban hayatı, Sri Lanka için turizm anlamında ekonomik bir değere de sahip. Çünkü hem yerli turistlerin, hem de yabancıların en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri burası. Bunun başlıca nedeni vahşi hayvan çeşitliliği ve özellikle dünyadaki en yüksek leopar yoğunluğuna sahip olması. Ek olarak hac mekanı Kataragama’ya yakınlığı sa sayılabilir.

Yala Milli Parkı 215 adet kuş türüne ev sahipliği yapıyor, bunlardan yedi tanesi ise sadece Sri Lanka’da bulunan endemik türler. En çok sevdiğimiz kuş türlerinden olan yalıçapkını ve arı kuşunu görme şansımız oldu. Parkta bulunan memeli türlerinin sayısı ise 44 adet. Yala’da bulunan fil sürüsü 350 bireye kadar çıkabiliyormuş.

Yala Milli Parkı geçmiş medeniyetlerin merkezi olarak da bir rol üstlenmiş. Eski Hint yazıtlarında yer alan Ramayana mitinde yer alan Ravana burada yaşamış. Ravana Hindular tarafından Lord Şiva’nın en saygın müridi olarak kabul ediliyor. Ayrıca Tibet ve bazı bölgelerde Lankavatara Sutra adıyla öğretilen felsefi yazıtların da baş kahramanı.

Yala Milli Parkı bölgesi, Sri Lanka’da uzun süre devam eden iç savaş nedeniyle bir süre güvensiz olsa da 2009 yılından itibaren tüm ziyaretçiler için güvenli hale gelmiş.

Yala Milli Parkı’na çok yakın bir konumda bulunan ve özellikle Hindular için bir hac merkezi olan Kataragama’ya değinmeden geçmemek gerekir. Burası sadece Hindular için değil, Budistler için de kutsal sayılıyor ve Sri Lanka’nın Hinduizim öncesi en eski tanrılarından biri olan Tanrı Kataragama’ya ev sahipliği yapıyormuş. Biz de ilk olarak Kataragama’da bulunan tapınak kompleksini ziyaret ederek başlamıştık ve sonrasında Yala Milli Parkı’nı ziyaret etmiştik.

Yala Milli Parkı’nda en çok ziyaret edilen bölge Kataragama yolu üzerinde bulunan Blok 3 veya Kaumana Parkı olarak da bilinen Doğu Yala bölgesi.

Klasik olarak sabah erken saatlerde safariye çıkıyorsunuz. Bunun nedeni güneş yükseldiğinde hayvanların korunmak için gölge alanlara saklanmaları ve bu hayvanları da bizim göremememiz. Dolayısıyla ne kadar erken çıkarsanız o kadar çeşitli hayvan görebilirsiniz. Kahvaltınızı da paket halinde alıyorsunuz. Yala Milli Parkı’nda 4×4 araçlarla safari yapıyorsunuz, araçtan aşağıya inmek güvenlik nedeniyle yasak.

Turistler genellikle fil ve leopar gibi hayvanları görmeye odaklandıklarından dolayı rehberlerde buna göre hareket edip organize oluyorlar. Dünyanın safari yapılan herhangi bir yerindeki gibi; bir rehber leopar gördüğünde telsizle diğerlerine haber veriyor, herkes buraya doğru koşturmaya başlıyor. Önce gören ve önce ulaşan elbetteki çok daha şanslı konumda oluyor.

Leopar konusunda şanslıydık ve leoparı uzun süre kovalamamız sonucunda görebildik; ama çok kısa sürdü ve yeterince iyi fotoğraf çekemedik.

Ayrıca buradayken bilmeniz gerekenlerden biri de Yala Milli Parkı’ndaki Fil saldırılarılarının meşhur olduğudur. Aracınızı durdurup yemek isterler veya hortumlarını pencereden içeri sokarlar. Araçları yolun dışına çıkarttıkları bile oluyor. Youtube’da arama yaparsanız bununla ilgili yüzlerce video bulabilirsiniz. Biz de buna benzer bir saldırısından payımızı aldık; ama neyse ki rehberimiz oldukça tecrübeliydi ve belli bir mesafeyi koruyarak izlememizi sağladı.

Araçlarla dolaşırken özellikle sulak alanların bol oluşu dikkatinizi çekebilir. Bol bol maymun, tavus kuşu, fil, yaban domuzu, arı kuşu, bufalo, timsah ve karaca görebiliyorsunuz. Eğer mesafeniz ve tabii elinizdeki ekipmanınız müsaitse rahatlıkla fotoğraflarını çekebilirsiniz. İster turist olarak gidin ister sadece fotoğraf çekme amaçlı, özel olarak büyük tele objektifler getirmenize gerek yok. Buradaki fotoğrafların çoğunu geniş açıyla çektim, tele objektifle olanlar da 200mm çekildi.

Sri Lanka’da görülecek diğer yerler

Sri Lanka’da görülecek diğer yerler için çayın başkenti Nuwara Eliya, Arslan Kayası Sigiriya, ve sırık balıkçılarının mekanı Galle‘yi sayabiliriz.

Sri Lanka Vizesi

Sri Lanka’ya gidebilmek için vize almak zorundasınız. Ama üzülmeyin Sri Lanka vizesini online olarak almak mümkün. Kredi kartı ile de vize ücretini ödeyebilirsiniz. Bunun için http://bit.ly/sri-lanka-online-vize sayfasına girerek gerekli alanları doldurmanız gerekiyor. Sonrasında size email ile gelen dokümanının çıktısını alıp yanınızda taşımalısınız. Girişte bir sorunla karşılaşmadan elinizdeki belge ile kolayca geçiyorsunuz. Vize ücreti zaman içerisinde değişebilir; şu anda, yani 2017 başında 35 USD görünüyor.

Son yıllarda Türk Vatandaşları’na uygulanan vize politikaları devamlı değişiyor. En güncel bilgilerini Türk Dışişleri Banaklığı Web Sitesi üzerinden okuyabilirsiniz: http://bit.ly/vize-uygulamasi

Yala Milli Parkı ve Yaban Hayatı, Sri Lanka

Sri Lanka dünyanın bir ucu, Hindistan’a komşu damla şeklinde bir ada. Bir çok tarihi ve kültürel…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Mükemmel bir alan ama uçak fiyatları ne yazık ki çok yüksek.

    • Bazen havayolları kampanya yapıyor uygun fiyatlı bilet bulabilirsiniz belki. Takip etmek gerek.

Yorumunuz?