Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf programı

15 Temmuz 2009 · Zehra Arslan

Gerçekten fotoğrafı iş olarak benimseyip kazanç elde etmek isteyenler için iyi bir fırsat olabilir gibi duruyor.

Ekim 2009’da kapılarını basın fotoğrafçısı ve belgesel fotoğrafçı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenlere açacak olan Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Belgesel Fotoğraf Programı’nın ikinci uygulamasına 18 Ekim’de başlayacak. 9 ay sürecek seminerler dizisi 28 Haziran 2010’a kadar pazar günleri yapılacak. Mart 2009’da öğrenime başlayan ilk grupta olduğu gibi araştıran, sorgulayan, tartışan muhalif 15 fotoğrafçının katılımcı olarak seçileceği programa başvurular 15 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak. 21-26 Eylül tarihleri arasında yapılacak mülakatlar sonucunda belirlenecek olan katılımcılar, Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf programının ikinci dönem öğrencileri olacak.

Fotoğraf Vakfı’nın desteği ile Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 15 fotoğrafçı, 9 ay boyunca belgesel fotoğraf ve bu alanla ilişkili diğer bilimsel disiplinlerden oluşan bir dizi seminere katılacak. Pazar günleri yaklaşık 8 saat sürecek öğrenimin önemli parçalarından biri de danışman hocalar eşliğinde bireysel ve gruplar halinde yürütülecek olan belgesel projeler…

Belgesel Fotoğraf Programı’nda verilecek olan seminer dizisinin beş ay süren ilk dönemindeki 16 katılımcı, 20 öğreticinin verdiği seminerlere katılarak, ekonomiden, sosyolojiye, fotoğraf psikolojisinden, kültürlerarası iletişim, sanat tarihinden sayısal görüntü işleme tekniklerine kadar çok geniş bir yelpazede alt yapılarını zenginleştirme, kişisel gelişimlerini güçlendirme olanağı buldular. Devam zorunluluğu bulunan seminerlerin yanı sıra katılımcılar yeni dönemde de olacağı gibi “proje oturumları” sayesinde çeşitli kısa süreli foto-röportaj çalışmaları yaparak pratiklerini artırdılar… Daha sonra bu pratiklerin ışığında bir grup ve bir de bireysel belgesel fotoğraf çalışması gerçekleştiren katılımcılar, Kemal Cengizkan, Arjen Zwart, Ken Light ve Melanie Light gibi belgesel fotoğrafın usta isimlerinin deneyimlerini paylaşma olanağı buldular.

Belgesel Fotoğraf Programı’nın yeni döneminde her ay Türkiye’den ve yurt dışından gelecek olan ustaların deneyimlerinin paylaşılmasına devam edilirken, bir yandan geleneğin etkisindeki klasik belgesel fotoğrafın kilometre taşlarını tartışılacak, bir yandan da dünyanın çeşitli ülkelerinde gelenekten kopmaya başlayan yeni bir belgesel rüzgarının ilk sonuçları değerlendirilecek. Fotoğrafçıların üretim süreçlerinin yoğun biçimde destekleneceği programda, düşünsel birikimin güçlendirilmesi en büyük hedeflerden biri olarak benimseniyor. Belgesel Fotoğraf Programı katılımcılarının ilk aşamada bir tarz etrafında toplanmalarından çok, etik bir davranış kültürü geliştirmesini hedefleniyor. Bu davranış kültürünün alt yapısı ise, temel hak ve özgürlüklere kayıtsız ve şartsız sahip olunması gerektiği, düşüncesinden oluşuyor.

Koordinatörlüğü’nü Yücel Tunca’nın yürüttüğü projenin yeni döneminde de çeşitli üniversitelerde çalışan çok sayıda fotoğrafçı ve öğretim görevlisi yer alacak. Belgesel Fotoğraf Programı’nın ilk dönem seminerlerini veren Mehtap Orgun, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Şamil Hazır, Petra Holzer, Ayça Çiftçi, Esra Arsan, Ömer Orhun, Ethem Özgüven, Orhan Cem Çetin, İsmail Gökçe, Gamze Toksoy, Ahmet Öncü, Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan gibi öğreticilerin bir çoğu yeni dönemde de bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmaya devam edecek.

Okul ile ilgili detaylı bilgi için: 0212 243 7187 – 0212 292 1939 ve www.fotografakademisi.org

Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf programı

Gerçekten fotoğrafı iş olarak benimseyip kazanç elde etmek isteyenler için iyi bir fırsat olabilir gibi duruyor….

azgezmis.com

Yorumlar

  • Nilüfer GÖKEŞMENOĞLU hocanın Ankara’da öğrencisiydim ayrıca rahmetli babası Burhan amca ile rahmetli babam av arkadaşıydı ikisi de rahmetli oldular kendisine ulaşamadım numaramı kendisine ulaştırırsanız çok sevinirim 5367360837

    • Merhaba, Nilüfer Hanımla herhangi bir iletişimimiz bulunmuyor. Bu yazı yaklaşık doku yıl önce yazılmış, fotoğrafla ilgili haber niteliği taşıyan bir yazı sadece.

Yorumunuz?