Seyahat Sağlığı: Lejyoner Hastalığı nedir? Nasıl korunmalıyız?

20 Temmuz 2017 · Hakkı Ceylan

Lejyoner hastalığı, Legionella bakterisinin çeşitli türleri, daha çok da Legionelle Pneumophilia bakterisi tarafından bulaştırılır. Bu hastalık ya da Lejyonella çoğunlukla klima yolu ile bulaştığından Klima Hastalığı olarak da bilinir.

Sağlıklı insanlarda hastalık oluşmaz. Yaşlı, sigara içenler, kronik akciğer hastalığı olanlar, bağışıklık sisteminde sorunu olanlar bu hastalığa daha yatkındırlar. Ağır seyredebilir, hastalığa yakalandıktan sonra %5-30 oranında öldürücü olabilir.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Bu bakteri doğada (nehirler, göller, termal sular, çamurlar, kaynak sular) yaygın olarak bulunur. Bu bakteriler klimalara, sıcak su sistemlerine, ortam nemlendiricilerine, kaplıcalara, duş başlıklan ve sıcak su musluklarına, hastanelerdeki solunum tedavi ekipmanlarına yerleşip buralarda çoğalabilir. Enfeksiyon, mikroplu su serpintileri ve su buğusunun solunması yoluyla bulaşır. Bakteriler suda yaşar ve 20-50 °C’ki (optimal olarak 35-46°C) sıcak su sistemlerini kolonize ederler. İnsandan insana direkt olarak bulaşma yoktur.

Seyahat edenler için riskler nelerdir?

Dünyanın her tarafında görülebilir. Yolcular için risk genellikle düşüktür. Ani iştahsızlık, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı ve hızla artan ateş ile başlayan zatürreye doğru giden, bunun sonucunda da solunum yetmezliği ve ölüme yol açabilecek olan akut bir bakteriyel zatürredir.

Otellerde ziyaretçiler tarafından kullanılan ve diğer tesislerdeki hava soğutma sistemlerinde bulunan mikroplu sular vasıtası ile enfeksiyonun yayılmasını takiben salgınlar görülebilir.

Lejyoner Hastalığı’ndan nasıl korunmalıyız?

Aşısı mevcut değildir. Enfeksiyonun önlenmesi, muhtemel kaynakların düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesine bağlıdır. Özellikle klimalı ortamlarda bulunmak zorunluluğu varsa bu cihazların düzenli olarak bakımının yapılması ve dezenfekte edilmesi gerekir. Dünyanın her tarafında görülebilir.

Seyahatte Genel Sağlık Kuralları

  • Unutmayın, bilgi edinmek, ilgili riskleri kavramak ve yolculuk için gerekli önlemleri almak seyahat edecek kişinin kendi sorumluluğundadır.
  • Yurtdışına çıkmadan önce gidilecek bölgeye özgü koşulları öğrenmenin ve alınması gereken sağlık tedbirleri hakkında bilgilenmenin sağlıklı bir gezi için büyük önem taşıdığını unutmayın.
  • Kalış süresine göre ilaç reçetesi temin ediniz ve doktorunuzdan uygun bir sağlık çantası oluşturma ile ilgili tavsiyeler alın,
  • İçmek için güvenli olmayan suları mutlaka kaynatın.
  • Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.
  • Tazeliğinden ve kaynadığından emin olmadığınız gıdaları yemeyin.
  • Herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuna başvurmanız durumunda sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık (disposable) ve aletlerin steril olmasına dikkat edin.
  • Haşerelere karşı gerekli önlemleri alın. Sinek kovucu spreyler kullanmak, gece yatarken cibinlikle yatmak faydalı olacaktır.

Seyahate çıkmadan önce mutlaka 444 77 34 numaralı telefonla seyahat sağlığı danışma hattını arayın veya seyahatsagligi.gov.tr adresini ziyaret edin, gideceğiniz bölgeye ait sağlık risklerini öğrenin.

Seyahat Sağlığı: Lejyoner Hastalığı nedir? Nasıl korunmalıyız?

Lejyoner hastalığı, Legionella bakterisinin çeşitli türleri, daha çok da Legionelle Pneumophilia bakterisi tarafından bulaştırılır. Bu hastalık…

azgezmis.com

Yorumunuz?