Savaşan Köyü, Halfeti

29 Nisan 2009 · Zehra Arslan

Burası Birecik barajının suları altında kalan bir köy. Savaşan’a iki ayrı yoldan ulaşmak mümkün eğer Gaziantep’den geliyorsanız önce karayolu ile Yavuzeli ilçesine oradan da Rumkale’ye ulaşmanız gerekiyor. Rumkale’deki küçük tekneler sizi Savaşan’a götürüyor. Savaşan’a tekne kirası 25 tl kişi sayısı gözetmeden bu ücreti teknenin komple kirası için alıyorlar. Halfeti’ye de gitmek isterseniz ayrıca 40 tl ödemeniz gerekiyor. Tekne ile Savaşan’a veya eski adı ile Beresin’e ulaşmanız sadece 10 dakika sürüyor. Diğer yol ise Urfa tarafından gelmek, ancak Savaşan Şanlıurfa ’ya yaklaşık 120 km. Gaziantep ’e ise 50 km. Şanlıurfa tarafından önce Halfeti ’ye gelmelisiniz, buradan tekne ile Savaşan ve Rumkale’ye gidebilirsiniz.

savaşan - azgezmis.com

Daha köye yaklaşırken gördükleriniz karşısında etkilenmeye başlıyorsunuz. Köyün camisi Fırat Nehri’nin suları altında kalmış. Sadece minaresi ve tavan kısmının az bir bölümü gözüküyor. Köyün okuluda aynı şekilde sular altında kalmış ancak suyun üzerinde ona ait bir şey gözükmüyor. Karaya adımınızı attığınızda hayalet bir köyde olduğunuz hissine kapılıyorsunuz. Oldukça güzel taş işlemeciliği olan Fırat Nehri manzaralı evler bugün boş. Bazılarının içinde birkaç parça kırık dökük eşya kalmış. Savaşan köylüleri yılların yaşanmışlığını bırakmış ve biraz daha yukarıda inşa edilen yeni köylerine taşınmışlar. Bir çoğu mutlu değil çünkü suyun yanından ayrılmışlar, çünkü buradaki bahçelerinden ve anılarından koparılmışlar. Devlet herkese yeni yerleşim için ödeme yapmış ama yeterli olmamış anladığım kadarıyla. Bugün yeni kurulan köye eski köyden gitmek yayan olarak yarım saat sürüyormuş.

Rumkale’den bindiğiniz tekne sizi Fırat’ın bir yakasından diğerine geçiriken, bir şehirden başka bir şehire de götürüyor aslında. Rumkale Gaziantep’e bağlı iken hemen karşısındaki Savaşan köyü Urfa’ya bağlı. Hayalet köyde nehrin kenarında iki tane kır kahvehanesi var. Burada yemek yemeniz mümkün ancak 1 gün önceden haber vermeniz gerekiyor alkolde verebiliyorlar. Nehirde Şabut veya Kara Kuyruk ismini verdikleri biraz yağlı iri bir balık türü var. Yemek olarak bunu seçebilirsiniz ama hemen uyarayım balığıda kebab tadında baharatlı pişiriyorlar. Kahvehanenin sahibi nehrin suları yükseldiğinde burada yemek yemenin oldukça keyifli olduğunu söylüyor. Biz çay içmekten de oldukça keyif aldık.

Savaşan Tekneci Ahmet Bey - azgezmis.com

Tekne kiralamak isterseniz bizim teknecimizin adı ve telefonu, Ahmet Arslan 0342 644 72 04 – 0539 454 29 61. Rumkale’den gelen tekneler genelde Savaşan’ın önünde bir tur atıp geri dönüyorlar. Size tekneden inmenizi öneriyorum hatta mutlaka inin ve orayı hissedin, sokaklarında dolaşın oradaki yaşanmışlığı anladığınızda Savaşan’ı daha da fazla seveceksiniz.

Savaşan Köyü, Halfeti

Burası Birecik barajının suları altında kalan bir köy. Savaşan’a iki ayrı yoldan ulaşmak mümkün eğer Gaziantep’den…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Köyün eski ismi “Bilesur” dur. Kızılkuyu demek. Köy Türkmen yerleşimidir. Fakat Kürt nüfusuda vardır.

  • Merhaba benim rahmetli babamın köyüymüş tabi babam bile daha çocukken çıkmışlar köyden hiç gitmedik ama gitmeyi cok isterdim artık nasip olursa inşAllah. Benim merak ettigim bu köyün kökeni türkmü kürt köyümü babam hiçbirzaman kesin bir bilgi vermedi köklerimi bilmek isterim.

    • Merhaba,
      köyün kökenini ben de tam olarak bilmiyorum. Sohbet ettiğimiz kişilere kökenleri sormuyoruz genelde.

  • Insanin köyünden vaz gecmesi gercektende cok zor bir durumdur.Benim Karagül dizisi sayesinde oralar ilgimi cekti ve internette arastirmaya basladim ama keske arastirmasaydim cünki orada yasayan vatandaslarima cok üzüldüm.Bu durum acikca insanin gecmisinden vaz gecmesi demektir.Insallah turizimciler yeterince gelirde ordaki yasanlarada gelir kaynagi olmus olur.Saygi ve sevgilerimle Bahriye

  • Eski bilesur (savaşan ) köyünde dünyaya gözünü açmış bir kişi olarak ALİ Beye katılıyorum, ve yorumlarından dolayı kendisine teşekür ederim.Köyün eski durumunu hatırladıkca içimiz yanıyor. Ne çare üzülmemek elde degil…

  • henüz her şey kaybedilmiş değil. Köyün boşaltılmış sağlam ve dışta kalmış evleri APART OTEL şeklinde kullanılabilir. Tabii ki köyün eski sahipleri tarafından. Acizane SARILAR Köyü ve YAVUZELİ nde 93 ten 2000 yılına kadar 8 yıla yaklaşan öğretmenliğim sırasında FIRAT NEHRİNE iner SAVAŞAN KÖYÜ ne ancak karşıdan bakabilirdik arkadaşlarla. Baraj kurulunca ŞARTLAR ÇOK DEĞİŞMİŞ, ancak o bölgede gönüller HÜZNE BÜRÜNMÜŞ. Doğdukları ve doydukları mülklerini göl sularına teslim ettiklerinden. Şimdi bence her imkandan bölge insanının fayda temin etmesi gerekir. İÇ ve DIŞ TURİZM açısından, bilmeyenler de öğrenmeli. Köyü geçmişte hayranlıkla izler, seyrederdim. Bu gün ise HÜZÜNLE BAKTIM, İÇİME BİR GARİPLİK ÇÖKTÜ. Selam ve saygılarımla.

  • avusturyadan sevgi sahin
    köy gitti hersey bitti, varligimizi kaybettik..
    hatiralariyla yasiyoruz..
    köyümüzü hic bir zaman icin unutmayacaz, bizim icin kücük istanbuldu..

  • feda zamanı.

  • Birecik Barajı bu köyün asıl güzelliklerini ,sular altında kalan meyve bahçeleri,fırat vadisindeki yeşillikleri doğal futbol sahası,(kum),doğal otoparkı(mağara), mezarlığı nice okumuş insanların yetiştiği okulları,gibi güzellikleri aldı gitti burada yaşayan insanların elinden.Yeni kurulan Köy eskisinin tadını vermiyor be

  • Savaşan (Beresil ) köyünde doğdum.Su içerisinde duran minarenin temelini kendim etım.Minareye 103 kişi yardımda bulundu.Minareyi her görüşümde içim yanıyor.
    Köyümüz hakındaki yorumlarından dolayı Zehra ARSLAN Hanım Efendiye çok teşekür ederim…

    • Müslüm bey,

      çok güzel bir köyünüz varmış şimdi o güzel mahalleleri ve evleri harap görünce bir kültürün yok edilmişliğine üzülüyor insan.

  • Bende Bu köyün bi ferdi olarak bularları sevdiginize sevindim her na kadarda köyümden uzakta da kalsam vaktim oldukça gitmeye çalışıyorum buraları sahipsiz bırkamadıgınız için teşekkürler

    • Burak bey,

      bu kadar güzel yerleri sahipsiz bırakmak acımasızlık olurdu.

  • 4 yıl önce bende bu bölgeye bir gezi yapmış, çok etkilenmiş ve oldukça bol sayıda fotografla geri dönmüştüm. Cami ve evler oldukça ilgi çekici idi, birde siyah güller. İyiki gidip yazmışsın, sayende anılarımı yaşadım.
    Sevgilerimle,
    Recep Dönmez

    • Sevgili Recep Hocam,
      Bende bu yazıları yazarken tekrar oralara gidip geliyorum. Anılarınızı tazelediğime sevindim. Siyah güllere gelince etkileyiciler ve çok güzel kokuyorlar.

      Saygılarımla

Yorumunuz?