Machu Picchu Macerası

23 Eylül 2017 · Hakkı Ceylan

Machu Picchu; ya da okunduğu gibi yazarsak Maçu Piçu antik bir İnka şehri. Güney Amerika’da, Peru sınırları içerisinde. O bölgede hakim olan Quechua diline göre anlamı Eski Dağ ya da Eski Zirve. Çok geç keşfedildiği için günümüze büyük kısmı bozulmadan gelebilmiş harika bir antik şehir. 2007 yılında açıklanan Dünyanın Yeni Yedi Harikası listesinde de yer alıyor.

Güney Amerika’nın batı kıyısı boyunca uzanan And Dağları’nda bir tepede bulunan Machu Picchu 2.360 m yükseklikte yer alıyor. 1450 yılında kurulan şehir İspanyol istilacılar tarafından bulunamadığı için işgal edilememiş, bu da günümüze kadar sağlam gelebilmesine neden olmuş.

(Yukarıdaki resim Macchu Pichu’da bulunan Intihuatana isimli manyetik taş kaya ile yapılan bir şaman ayinini anlatıyor.)

2017 yılı için Machu Picchu giriş ücreti 152 Peruvian Sol; yani yaklaşık 165 TL. Yeni başlayan bir uygulama ile Machu Picchu girişi iki vardiya şeklinde yapılıyor. İlki 06:00 diğeri 11:00 de içeri girebilecek şekilde. Saat 06:00 da kapılar açılıyor, fakat yukarıya çıkaran servis otobüsleri için özellikle hafta sonlarında çok uzun kuyruk oluyor. Bu yüzden ilk vardiyada gidenler için 04:30 gibi aşağıdaki otobüs kuyruğunda olmalarında fayda var. İkinci vardiyada genellikle yağmur yağdığından özellikle fotoğraf için uygun olmayabilir. İlk vardiya için bilet alırsanız saat 11:00 dan önce dışarıya çıkıp tekrar içeriye girme şansınız da olabiliyor.

Machu Picchu’ya nasıl gidilir?

Machu Picchu Peru’da ki en güzel bölge olan Cusco sınırları içerisinde yer alıyor. Bu yüzden buraya gitmek için öncelikle Cusco’ya gelmiş olmalısınız. Cusco’dan eski bir yerleşim olan Ollantaytambo’ya gitmeniz gerekiyor. Kısa adıyla Ollanta olan bu şehir Peru Kutsal Vadi içerisinde yer alıyor. Hazır buraya kadar gelmişken burada biraz zaman geçirin. Ollanta şirin, eski bir İnka yerleşimi, eski İnka mimarisine ilk dokunuşunuz burada olabilir.

Yolumuza devam edersek; Ollantaytambo’dan kalkan bir trenle de Aguas Calientes kentine (yeni adıyla Machu Picchu Pueblo) gitmek gerekiyor. Ollantaytambo’dan kalkıp Aguas Calientes’e giden trende çay veya kahve ve de yanında büyük bir kurabiye ya da benzeri bir yiyecek ikram ediyorlar. Gayet lezzetli bir atıştırmalık olduğunu söyleyebilirim. Bu yolculuğun tek yön 75 USD bedeli var ve yaklaşık 1,5 saat kadar sürüyor. perurail.com web sitesi üzerinden işlem yaparsanız indirimli olarak bilet satın alabiliyorsunuz.

Başka bir alternatif ise Cusco’dan trene binerek direkt olarak Aguas Calientes kentine gelmek. Bunun için 100-500 USD arasında değişen değişik tren alternatifleri mevcut. Bu yolculuk ise yaklaşık üç buçuk saat sürüyor. Ama bu durumda Ollantaytambo kentini göremiyorsunuz tabi.

Aguas Calientes’den Machu Picchu’ya çıkmak ve geri dönmek için 24 USD ödeyerek otobüs bileti alabilirsiniz. Otobüs tren yolu ile nehirin kesiştiği noktadan, tam dolduğunda kalkıyor ve yirmibeş dakikada sizi yukarıya Machu Picchu’ya çıkartıyor. Bu yolu yürüyerek de kat edebilirsiniz yaklaşık 8 kilometrelik dik bir yol ve de yorucu. Bana kalırsa gücünüzü Machu Picchu’ya saklamak daha akıllıca görünüyor. Başka bir alternatif ise çıkarken otobüs kullanmak, 12 USD ödemek ve inerken yürümek olabilir.

Planınızı yaparken Machu Picchu’ya çıkma işini sabah erken saatlere denk getirmeye çalışın. Hem kalabalıktan bir nebze kurtulmuş olursunuz hem de neredeyse rutin bir şekilde her gün öğleden sonra yağan yağmurdan korunmuş olursunuz. Bu nedenle Aguas Calientes’de bir gece konaklamak akıllıca bir seçim olacaktır.

Ulaşım için alternatif rotalar ve sırt çantalılar için yürüme yolları da bulunuyor. Bunlardan ilki ve en çok bilineni Inca Trail. Ollantaytambo’dan başlayan antik yürüme yolunu 3 gece ve 4 gün boyunca izliyorsunuz. Yol üzerinde de bir kaç İnka şehrinin kalıntılarını görebiliyorsunuz. Konaklamalar çadırlarda yapılıyor. Bu turu tek başınıza yapmanıza izin yok, bir acenteden almalısınız, alırken de herşey dahil olacak şekilde 300 USD den başlayan fiyatlara razı oluyorsunuz. Bazı bölgelerde 4.000m nin üzerinde geçişler olduğunu bilmenizde fayda var.

İkinci alternatif ise biraz daha zorlu ve uzun olan, Salkantay Trek olarak bilinen yürüyüş rotası. Toplamda 5 günlük bir zaman alan bu rota için de tur satın almanız iyi olur. Cusco’dan başlayarak Aguas Calientes’de biten bir yürüyüş yolu. Fiyatları çok değişken olmakla beraber, herşey dahil 400-1.000 USD arasında değişebiliyor. Bu tur yolu bazı yerlerde yüksek irtifadan (4.500m üzeri) geçtiği için herkese uygun olmayabilir. detaylı bilgi ve tur fiyatları için: salkantaytrekking.com

Son alternatif ise sırt çantalıların ucuz olduğu için tercih ettiği bir yol. Ollantaytambo’dan başlıyor. Buradan herhangi bir araçla Santa Maria kasabasına ulaşmanız gerekiyor. Oradanda minibüsle Santa Terasa’ya gidiyorsunuz. Santa Terasa’dan yürüyerek ve tren yolunu izleyerek yaklaşık 3 saat sonra Aguas Calientes’e ulaşıyorsunuz.

Eğer Salkantay Trek ya da Inca Trail yürüyüşlerinden biri için tur almak gibi bir niyetiniz varsa bunu aylar öncesinden yapmanız gerekecek. Yürüyüşler için günlük belli bir kişi sayısının üzerinde çıkılamadığından turların büyük kısmı dolu oluyor.

Machu Picchu Konaklama ve alışveriş

Aguas Calientes’de tren istasyonunun yanında yüzlerce tezgahın olduğu çok büyük kapalı bir pazar var. Machu Picchu’ya ait her türlü hediyelik veya süs eşyasını burada bulabilirsiniz. Eğer zamanınız varsa onun bir kısmını buraya harcayabilirsiniz. Çünkü Aguas Calientes kasabası son yıllarda hızla ve kontrolsüz gelişen pek sevimli olmayan bir yer. Temel misyonu Machu Picchu’ya gidecek olanlara konaklama, yemek vb. imkanları sağlamak olarak düşünülebilir.

Buradaki başka bir aktivite ise kentin adından da anlaşılacağı üzere sıcak su havuzu. Burası herkesin ortaklaşa kullandığı bir mekan. Hijyen endişesi olanlar için uygun olmayabilir.

Aguas Calientes de konaklama yapacaksanız tren yoluna biraz uzakta bir otel ya da hostel bulmanızda fayda var. Trenler gün boyunca çalıştığından uyumanız daha rahat olur. Konaklama için hostel ve orta seviyede bir çok seçenek mevcut. Gösterişli ve lüks bir yer arıyorsanız Inkaterra adını not alabilirsiniz.

Machu Picchu nasıl bir yer?

Bu şehrin tam olarak ne amaçla yapıldığı halen tartışma konusu olsa da bir tür manastır şehir; yani din adamlarının yaşadığı bir kent olduğu yönünde görüşler ağır basıyor. Batılılar tarafından ilk keşfedilişi 1911 yılında, Hiram Bingham adında Amerikalı bir politikacı ve akademisyen tarafından gerçekleşmiş. Bu keşif 1913 yılında National Geographic dergisinde yer alıyor. Söylentiye göre geçen 2 yıl içerisinde buradaki değerli eşyalar ve altınlar kaçırılmış.

Machu Picchu’yu bir rehber eşliğinde dolaşmak ve anlattıklarını dinlemek size burası hakkında bir çok bilgi sunacaktır. Hele okuma alışkanlığı olmayan biri iseniz mutlaka rehber eşliğinde dolaşın. Toplam dolaşma süreniz 3-4 saati bulabilir. Fotoğraf çekiyorsanız bu süre daha da artacaktır.

Aslında Machu Picchu’da yer alan önemli yapıların büyük bir kısmı orijinalliğini korurken, kalan diğer bölgeler ise elden geçirilmiş ve aslına uygun olarak restore edilmiş. Bu işlem halen devam ediyor, biz gittiğimizde bile bu iş için çalışanlar vardı.

Burayı tamamen yürüyerek dolaşıyorsunuz, zaman zaman merdiven iniş çıkışları olacak, çok yorucu değiller. Kapıdan giren herkes tek yönde ilerliyor ve düzeni bozup uzun bir süre geriye doğru yürümek yasak. Bazı gölgeler bir kaç insanın geçmesi için çok dar ve yola devam edenlere engel olmanız istenmiyor.

Machu Picchu da sivrisinek ve ufak sinekler var; fakat abartıldığı kadar büyük bir problem değil. Siz yine de uyarıları dikkate alıp uzun kollu ince bir şey giyinin, yeterli olacaktır. Ama çok rahatsız olanlar sinek kovucu sprey de kullanabilirler.

Machu Picchu Güney Amerika’nın en çok ziyaretçi çeken bölgesi ve elbetteki Peru için büyük bir kazanç kapısı. Bugün itibari ile burayı günde 2500 kişi ziyaret ediyor ve Peru hükümeti bu sayısı artırmak için çaba gösteriyor. Hatta bunun için bir teleferik projesi bile başlatılmış fakat yarım kalmış durumda.

Bulunduğu konum nedeniyle toprak kayması riski çok fazla ve antik kent tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu yüzden UNESCO günde 800 kişiden fazla ziyaretçi alınmaması ve teleferik vb. projelerin de yapılmaması gerektiği vurguluyor. Gitmeyi düşünüyorsanız listenin çok alt sıralarına atmayın doğal afetler nedeni ile görme şansınızı kaybedebilirsiniz.

Machu Picchu Macerası

Machu Picchu; ya da okunduğu gibi yazarsak Maçu Piçu antik bir İnka şehri. Güney Amerika’da, Peru…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Macchu Pichu Cusco Provinceda yani Ciusco Eyaletinin icinde .Cusco Sehrinde degil. Ikisi ayri seyler. iki sehir arasindaki mesafe 74 km. guzel yazi bu arada

    • Haklısınız, hem şehir hem de bölge olarak Cusco var, düzeltme yaptım teşekkürler.

  • Degerli gezgin arkadaslar,esimle beraber machu picchu gitmek istiyorum. Ancak dar ve bir tarafi acik ucurum olan yerlerde kilitleniyorum. Otobusten indikten sonra sehre kadar olan yuruyuste yukaridaki tarzda yollar var midir? Ayrica sehri gezerken benzeri yollar var midir? Geziyi yapmis arkadaslar bu konuda bilgi verebilir mi?
    Saygilarla,

    • Merhaba, düşündüğünüz kadar korkutucu değil. Machu Pichu girişine kadar servislerle gelebiliyorsunuz, o servislerden indikten sonra korkutucu bir yürüyüş yolu yok. Şehri gezerken de riskli ve tehlikeli yerlerden uzak durduğunuz sürece herhangi bir sorun yaşamazsınız, Önceden belirlenmiş yollardan gittiğiniz sürece sıkıntı olmaz.

  • Dear Zehra,
    Beautiful photos of Machu Picchu, we have lovely memories, also of meeting you and your husband. You took a couple of pictures of me , if these were good can you please email one or two to
    me. Thank you and happy travels
    ,

    • Ok, i’ll send within today.

  • Ben en çok ne kadar yürüyüş, tırmanış var onu merak ediyorum :))

    • Oya merhaba, aslında antik kentin içine girmeden önce sen istemedikten sonra herhangi bir yürüyüş yok. Kapıya kadar araçla gelebiliyorsun. İçeriye girdikten sonra biraz merdiven inip çıkıyorsun; ama çok yavaş yol aldığın için hiç de yorucu olmuyor.

  • Her zaman ki gibi mükemmel yazmışsınız , elinize sağlık . İnşaallah Ocak 20 de bir trekking firması ile çıkacağız . Bilgiler faydalı oldu teşekkür ederim .

    • Ceyhun Bey,
      iyi seyahatler. Çok keyif alacağınız bir yer olacak.

Yorumunuz?