Küba’da yaşam nasıl değişiyor? Taze bilgiler burada

12 Mayıs 2017 · Hakkı Ceylan

Geçen hafta Küba’daydık. Daha önce gitmediğimiz bir tarihte, 1 Mayıs’ta Küba’yı görmek istedik. İyi ki de öyle yapmışız. Oldukça güzel bir “1 Mayıs” kutlaması oldu ve biz de bol bol fotoğraf çektik. 

Ziyaret etme şansı bulduğumuz ülkeler içerisinde en hızlı değişen yer Küba. Azgezmiş’te Küba hakkında yazılanlara buradan ulaşabilirsiniz: https://www.azgezmis.com/kategori/yurtdisi/kuzey-amerika/kuba/

Üzerinde çok fazla tartışma yapılan diğer Küba yazılarımdan biri ilk izlenimleri yazdığım yazıydı: http://www.hakkiceylan.com/kuba-da-fotograf-pesinde-22-gun-ve-bazi-gercekler

Diğeri ise aradan geçen zamanda gözlemlediğim değişiklikleri içeren en son yazım: http://www.hakkiceylan.com/kuba-hizla-degisiyor-en-son-neler-oldu

Neden Küba hakkında bu kadar çok yazıyoruz diye sorabilirsiniz. Sanırım çok gittik ve çok seviyoruz o yüzden. Şimdi yazacaklarım daha önce yazdıklarıma ek olacak. Yeni gidecek olanlara da yardımı dokunacağını umduğum en yeni bilgileri paylaşacağım.

Küba hakkında okuma veya araştırma yaparken yazının yayınlandığı tarihe bakmak çok önemli. Yukarıdakileri tekrar etmeyeceğim, şimdi yazacaklarım yukarıdakilere ek olarak gerçekleşen değişiklikleri ve en taze bilgileri kapsıyor. Küba’da yaşam nasıl değişiyor, insanlar ne durumda bir bakalım.

Önceleri ülkeden dışarı çıkarken havalimanında kişi başı 25 CUC ödemeniz gerekiyordu. Bu ödeme artık alınmıyor. Gereksiz bir bürokrasiden ve masraftan kurtulduk diyebiliriz.

Internet artık bir çok yerde kullanılabiliyor. Özellikle büyük otellerde ve meydanlarda Etecsa’nın sunduğu wifi hizmeti var. Bundan yararlanabilmeniz için yarım saatlik veya 1 saatlik olarak satılan kartlardan almanız gerekiyor. Kartlar da yine otellerden temin edilebilir. Fiyatları satıldığı yere göre değişiyor 1,5 – 2,5 CUC arasında. Kartın üzerindeki kullanıcı adını ve kazıyarak görüntülediğiniz parolayı girerek internete bağlanabiliyorsunuz. Etecsa ayrıca Google ile anlaştığından yakın bir gelecekte internet tüm ülkede yaygın bir hale gelecek. Aşağıdaki kartlar maalesef bitmiş, yani işinize yaramaz.

Turistler için içme suyu bulmak neredeyse bir problem halini almış. Koladan biraya veya roma kadar her içeceği bulabiliyorsunuz; fakat su bulmak bazen sıkıntılı. Bulsanız bile özellikle Havana’da bir çok yerde pahalı, bazen 2,5 CUC (10 TL) ödediğimiz yerler oldu. Sanırım 1 Mayıs nedeniyle turist sayısındaki fazlalık su konusunda sıkıntıya yol açmış, normal zamanda böyle bir durum olduğunu sanmıyorum.

Küba’da ilk AVM bir kaç hafta önce açıldı. Yeri ise Havana’da Central Park’ın hemen karşısında, yine bu yıl açılan Kempinski Otel’in altında. Oldukça pahalı mağazaların ve lüks ürünlerin bulunduğu AVM Kübalılar’dan ziyade turistlere hitap ediyor. Bu AVM bana kalırsa Küba kapitalizminin simgesi olacak.

Arabalar konusuna gelince her geçen gün yeni arabaların sayısı artıyor. Ama eski arabaların da belirli bölgelerde yoğunlaştığını görüyoruz. Artık normal bir ulaşım aracı olmaktan ziyade turistler için birer eğlence aracına dönüşüyorlar. Yeni araba getirmek oldukça pahalı ama bunu başarabilen Kübalılar var. Devletin turizm şirketlerine ait Ytong marka Çin malı otobüsler tüm Küba’da turist dolu bir şekilde cirit atıyorlar.

Raul Castro’nun önümüzdeki şubat ayında görevi bırakacağı söyleniyor. Daha yenilikçi ve genç bir lider Küba’nın yönetimine sahip olacak. şimdilik adı açıklanmamış olsa da bu kişinin Castro ailesinden olmadığı söyleniyor. Devlet Başkanı Yardımcısı Miguel Diaz Canel olabilir. Fakat Raul Castro’nun kızı Mariela Castro son yaptığı açıklama ile kafaları karıştırmış ve açık açık söylemese de yönetime talip olmuş.

Küba’ya geldiğimizde her zaman Malecon ve Prado Caddelerinin kesiştiği noktada, Morro Kalesinin karşısında konaklıyorduk. Burası manzara ve konum olarak en güzel yerlerden birisi. Fakat maalesef tam burada yeni bir inşaat başlamış, çok lüks bir otelin yapıldığını öğrendik. Heme buranın çaprazına da aynı şekilde başka bir otel inşaa ediliyor. Havana’da buna benzer 8-10 defa büyük vinçlerin çalıştığı inşaatlarla karşılaştık. Bunlar Kübalılar için önemli, zira turizmden çok fazla beklentileri var. Ama şehrin silüetini bozmadan yapabilirlerse ne ala.

Herkes değişimin kaçınılmaz olduğunu kabul etmiş durumda; ama bir anda kapitalizmin kollarına da atlamak istemiyorlar. Anlayacağınız işleri çok zor görünüyor. CUC ve CUP olarak İki ayrı para birimi halen geçerli, ilk olarak acilen buna el atmalılar bence.

Fiyatlar devamlı artıyor. Bunun sebebi olarak söylenen şey Amerika’nın ambargoyu hafifletmesi sonucu Amerikan’dan gelecek ziyaretçi akını. Tam aksine fiyatlar çok arttığından beklenen turist akını gerçekleşmemiş. Artırılan fiyatlar da geriye çekilemediğinden artık Küba turistler için pahalı sayılabilecek bir ülke konumuna gelmiş. Aslında serbest piyasa kuralları henüz işlemediği için fiyatlar arz talep dengesi şeklinde belirlenmiyor. Daha çok “Bunun fiyatı ne olsun? hmmm, 4 CUC yapalım.” şeklinde olduğundan şu an için dengesizlik hakim.

Daha önceki gidişlerimizde konaklama için hep Casa particular (ev pansiyonu) tercih etmiştik. Bu sefer bizim için de değişik bir tecrübe oldu ve büyük otellerde konakladık. Önceden ev sahibimizi tanırdık, hatta birlikte kahvaltı ederdik. Fakat şimdi odalarımızı temizleyen ve toplayan kişileri göremiyoruz.Onlar bize yazılı mesaj bırakıyorlar, biz de onlara CUC bırakıyoruz.

Küba’da halkın cep telefonu ile tanışması çok eski değil 2008 yılında oldu. Çoğunluk cep telefonuna sahip olmasa da önceleri bazılarında karşılaşıyorduk. Zehra ile Trinidad’da sıcaktan bunalmış bir şekilde Plaza Major’daki merdivenlere oturduğumuzda karşılaştığımız manzara bize tam olarak bize değişimi anlatıyordu. Merdivenlerde otururken üç tane kız öğrenci yanımıza gelerek oturdu ve kafalarını akıllı telefonlarına gömerek sosyal medyada takılmaya başladılar. Biz de birbirimize baktık.

Küba’da en iyi kahve nereden alınır?

Ek bir bilgi olarak, eğer Küba’ya giderseniz dönüşte yanınızda getireceğiniz bir kaç şey olmalı. Bunlar puro, rom ve kahvedir. Kahve demişken Havana’da bulabileceğiniz en iyi kahveyi Plaza Vieja’da bulunan Cafe el Escorial’den alırsınız, tabii kuyrukta beklemeye razı olursanız. Yarım kilogram kavrulmuş çekirdek kahve 6,5 CUC.

Puro, rom ve kahvenin yanı sıra müzik ve dans halen kübanın vazgeçilmez ve değişmeyen güzellikleri. Umarım global çarkın içerisinde bu güzellikler de yitip gitmezler.

Küba kansere çare buldu mu?

Gelelim en can alıcı noktalardan birine. Bir süre önce her yerde Kübalı bir doktorun kansere çare olan aşısını okumuştuk. Maalesef insanlar buraya gelerek satın alacakları birkaç ilaçla kanserden kurtulacaklarını sanıyorlar. Durum o şekilde değil. Doktorlardan özellikle akciğer kanseri üzerinde oldukça iyi, tedavi edici sonuçlar alındığı bilgisini aldık. Fakat bu mucize şeklinde değil, diğer tedavi yöntemleriyle de desteklenerek ilerliyor. Hastanın öncelikle raporlarıyla birlikle doktoru görmesi ve sonrasında uzun bir süre Küba’da kalarak burada tedavi edilmesi gerek. Bu ise aşının 1 dolara satın alınması şeklinde olmuyor, cebinizden çıkacak en az 5-6 bin euro anlamına geliyor.

Küba’da yaşam nasıl değişiyor? Taze bilgiler burada

Geçen hafta Küba’daydık. Daha önce gitmediğimiz bir tarihte, 1 Mayıs’ta Küba’yı görmek istedik. İyi ki de…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Seneye de gidecek misiniz? Artık daha fazla değişmeden görmek gerek sanırım, eğer gidecekseniz eşimle birlikte biz de gelmek isteriz… Bu belkide son şansımız olabilir.

    • Nihat Bey seneye de gitmek için plan yapıyoruz, sizi de aramızda görmek isteriz, selamlar…

  • Demek artık ülke dışına çıkarken 25 dolar almıyorlar, bu iyi olmuş çükü bir kaç defa ödemek zorunda kalmıştım, çok saçma bir uygulamaydı, hadi girerken anlarım da çıkarken ne kardeşim.

    • Aslında haklısınız zaten vize için belirli bir miktar alınıyordu, baştan itibaren o miktara eklenebilirdi.

Yorumunuz?