Kemaliye, Erzincan’ın İncisi

18 Ağustos 2016 · Zehra Arslan

Erzincan’ın incisi demek, Kemaliye için tam yerinde bir tabir herhalde. Eski adı Eğin olan Kemaliye Erzincan’ın dokuz ilçesinden en ünlü olanı.

kemaliye-erzincan-azgezmis1

Kemaliye Gezilecek Yerler

Kemaliye, Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci karanlık kanyonu bünyesinde barındırıyor. Kanyonda rafting yapılabiliyor, yüzülüyor ayrıca bir çok su sporuna elverişli. Her yıl kanyonda ulusal doğa sporları şenliği düzenleniyor. Ayrıca nesilleri tükenme tehditi altında olan dağ keçisi, su samuru ve vaşak gibi havyanları görebileceğiniz bir bölge.

kemaliye-erzincan-azgezmis6

Ancak bu yönü sanırım doğa sporu yapan kişilerin daha çok ilgisini çekiyor. Herkes tarafından ilgi gören yanı ise Osmanlı döneminden kalma mimari yapıları. Kemaliye’nin evleri ve çarşısı tamamen ahşaptan yapılmış.

Ahşap evler genelde dikey inşa edilmişler. Yani bir kaç kattan oluşuyorlar. İlk kat genelde hizmet katı olarak kullanılıyor. Odunluk ve bazı yiyecekleri saklama amaçlı yapılmış. Üst katlarda oturma odası ve yatak odaları yer alıyor. Yüklük olarak yapılmış olan dolapların iç kısımları aynı zamanda banyo olarak da kullanılıyor. Eğimli araziden dolayı neredeyse her katta bulunan bir kapıdan dışarı çıkmak mümkün.

kemaliye-erzincan-azgezmis2

150 metre yukarıdan dökülen Koçan Şelalesi ve Apcaağa Köyünün üst kısmında bulunan Kırkgöz su kaynağı görülmeye değer. Kırkgöz adından da anlaşılacağı gibi bir çok kaya oyuklarının içinden akan sulardan oluşuyor.

Kemaliye’de dolaşırken ilginizi çekecek bir obje de eski evlerdeki kapı tokmakları. Bu kapılarda iki tip tokmak var. Bir tanesi küçük, diğeri büyük. Misafir olarak gelen kadınlar küçük tokmağı, erkekler ise büyük tokmağı çalarmış. Böylelikle gelen kişinin kadım mı, erkek mi olduğu anlaşılırmış. Bu kapı tokmaklarının bir kısmı günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş, fotoğraflarını çekmek isteyebilirsiniz.

Kemaliye’den bazı köylere ulaşmak için Gaban isimli tarihi yollar mevcut. Bu yollar bir kaç metre genişliğinde merdiven şeklinde yapılmışlar. Tamamen insan eli ile yapılmış olan yollar hala kullanılmakta. Mağara gezmeyi seviyorsanız yörede bir çok mağara var. Bazılarının içinde ilginç sarkıt ve dikitler mevcut.

kemaliye-erzincan-azgezmis7

Kemaliye’nin girişinde eskiden kilise olan bina bugün müze haline getirilmiş. Bu müzenin alt katında kadınlar el dokumaları yapıp satıyorlar.

Bu yaşayan tarihe tepeden bakmak isterseniz sevgi yoluna çıkabilirsiniz. Bu yol şairlerin şiirleri ve özlü sözlerin sağlı sollu direklere yazıldığı yaklaşık 1 kmlik bir yol. Yolu bitirince sevgi yolunun sonundaki kafede bir çayı hak ediyorsunuz.

kemaliye-erzincan-azgezmis5

Kemaliye’de Ne Yenir?

İlçenin üst kısımlarına doğru çıkarsanız mutlaka bir kahve içeceğiniz Lökhane’yi görmenizi tavsiye ederim. Lökhane’de dut ve cevizi ezerek Lök Helvası yapıyorlar. Sade kahve yanında mutlaka Lök Helvası denemelisiniz. Ancak yapımı biraz zor olduğu için akşama doğru bitiyor ve günlük olarak yapılıyor. Lökhanenin içi oldukça güzel, şansınız varsa belki Lök yapımını da görebilirsiniz.

kemaliye-erzincan-azgezmis4

Kemaliye Konaklama

Özellikle doğa sporları için bir hayli misafir ağırlayan Kemaliye’de konaklama seçenekleri hayli fazla.

Geleneksel Kemaliye evi şeklinde yapılmış olan Hacı Ömer Konukevi ( 0446 751 26 36) veya Bahçeli Konukevini ( 0446 751 20 65) seçebilirsiniz. Bu tesisler çok az sayıda odası olan tesisler daha büyük bir yerde konaklamak isterseniz 22 odası olan Bozkurt Otele ( 0446 751 23 01)  ve Özden Otele ( 0446 751 21 50) bakabilirsiniz.

kemaliye-erzincan-azgezmis3

Kemaliye’ye Nasıl Gidilir?

Erzincan’ın bir ilçesi olmasına rağmen Elazığ tarafından da ulaşmak mümkün. Bu şekilde gelirseniz Keban Barajı kenarından geçeceğinizden yol daha keyifli olabilir.

Her iki taraftan gelirken de yol asfalt ancak hayli virajlı ve bazı bölgelerde dar. Kışın gitmeyi planlarsanız yol durumundan dolayı hava koşullarını dikkate almanızda fayda var.

Kemaliye, Erzincan’ın İncisi

Erzincan’ın incisi demek, Kemaliye için tam yerinde bir tabir herhalde. Eski adı Eğin olan Kemaliye Erzincan’ın…

azgezmis.com

Yorumunuz?