Giresun Yaylaları

17 Nisan 2018 · Zehra Arslan

Oldukça uzun bir süredir Karadeniz yaylalarını ziyaret ediyoruz. Fakat Giresun yaylalarını nedense ihmal etmişiz bugüne kadar. Biraz geç kaldığımızı 2015 yılında anladık ve telafi etmek için Giresun Yaylalarını gezmeye başladık. Giresun’da görülmeyi bekleyen bir çok yayla bizi bekliyormuş, birkaçını burada okuyacaksınız.

Giresun’a Nasıl Gidilir?

Farklı şehirlerden karayoluyla veya 2015 yılında açılan Ordu Giresun Havalimanı sayesinde havayolu ile gidebilirsiniz. Denizin ortasına inşa edilen bu havalimanı Karadeniz çok dalgalı olduğunda inişe müsait olmayabilir. Şimdilik buraya bir tek THY uçuyor ama zamanla başka şirketler de uçmaya başlayacaktır. Havalimanından şehre servis araçları ile ulaşabilirsiniz. Her uçak inişinden 25 dakika sonra servis kaldırılıyor. Giresun merkeze ulaşmanız yaklaşık 30 dk. sürüyor ve 2015 yılındaki kişi başı fiyat 10 TL. Havalimanı Giresun merkeze 31 km uzaklıkta.

kuzalanselalesi-giresun-azgezmis

Giresun Yaylalarına Nasıl Gidilir?

Giresun’da bazı yerlerde yayla yerine oba kelimesi kullanılıyor bu sizi yanıltmasın. Bazı yaylalara gidişiniz çok kolay olacak. Bunlar Kümbet ve Bektaş gibi meşhur olmuş yaylalar. Buralara dolmuşlarla ulaşmanız mümkün. Ancak gerçek yayla yaşamını beton evler olmadan görmek isterseniz özel araç kiralayıp gitmeniz gerekir.

Bazı yaylaların yolu 2015 yılında henüz asfalt olmamıştı, bu yüzden buralara her şoförün gitmesi pek mümkün değil. Yollar toprak, virajlı ve dik yamaçlardan oluşuyor. Bu konuda kendinize güvenmezseniz şoförlü bir araçla gitmenizde fayda var. Özellikle yağmur yağdığında yollar hayli kaygan, çamurlu ve tehlikeli oluyor. Aşağıda sayacağımız yaylalar Gölyanı Yaylası hariç konum olarak Dereli ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Giresun’da Gezilecek Yerler

Kuzalan Şelalesi

Kuzalan Şelalesi, Giresun Alancık Köyünde yaklaşık 20 metreden akan bu şelaleyi Süllü Köyüne çıkarken görmemeniz mümkün değil. Burada fotoğraf çekmek isterseniz aracınızı otoparka park edip ahşaptan yapılmış patikadan yürüyerek şelalenin önüne kadar gelebilirsiniz. Yeşile boyanmış müthiş bir doğa örtüsü göreceksiniz. Şelale hemen yol kenarında ve yol asfalt hiç zorlanmadan ulaşabilirsiniz. Ancak burası yürüyüşcülerin rotasında yer alan şelale. Kuzalan Şelalesi yakınında tarihi bir de değirmen yer alıyor. Ayrıca şelaleden ayrılıp yaylalara doğru giderken yolda bir çeşmeden doğal soda aktığını göreceksiniz. Burada mutlaka durup bir sodalı su içmenizi öneririm. Biz buradaki çeşmeden su içerken bir arkadaşımız fark etmedi ve hemen yanındaki bakkalda satılan, çeşmeden doldurulup şişelenen maden suyunu alıp içti. Bu duruma hayli güldük aman aklınızda olsun orada çeşmeden akıp giden doğal bir maden suyu var.

Alçakbel

Yayla turuna ilk önce hafif bir başlangıç yaparak Alçakbel’e gitmenizi öneririm. Burası bir piknik alanı ama gittiğinizde sizi müthiş bir doğa karşılayacak. Ulaşımı kolay ve yolu asfalt. Özellikle hafta sonu giderseniz alanda pek çok piknikci olacaktır; ancak hafta içi çok daha sessiz ve sakin. Kalabalıktan biraz uzaklaşarak ormanın içlerinde yürüyüş yapabilirsiniz. Dilerseniz yanınızda bir şeyler götürüp ormandaki ahşap masaları ve oturakları kullanıp piknik yapabilirsiniz. Yanınızda hiç bir şey yoksa da üzülmeyin burada çay içip bir şeyler yiyebileceğiniz bir mekan mevcut. Bir şeyler dediğime bakmayın burada yiyecek çeşidi et ağırlıklı ve oldukça bol, köfte, pirzola, salata gibi şeyler yiyebilirsiniz.

acikalan-giresun-azgezmis

Susuz Yaylası

Buradan sonra Susuz Yaylasına geçebilirsiniz; ama artık asfalt yola veda etme zamanınız geldi. Biraz konforsuz ve maceralı bir yol sizi bekliyor. Toprak ve alt kısmı zaman zaman uçurum olan orman içindeki yollardan geçerek tam bir masal diyarına geleceksiniz. Gördüğüm yaylalar içinde beni en çok etkileyen Susuz oldu. Yaylanın düzlük yerinde büyük çoğunluğu ahşap olan evler yer alıyor. Yaylanın iki yanında birbirinden güzel manzaralar göreceksiniz. Önünüzde bir tepe ve bu tepenin yem yeşil çimenlerle kaplı olduğunu düşünün. Bu çimenler öylesine düzgün ve güzel ki üstünde yatabilirsiniz, koşabilirsiniz, tepelere çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Bu manzara Karadeniz’in her yerinde olduğu gibi zaman zaman sisin gidip gelmesi ile değişecek ve müthiş gizemli bir hale dönüşecek. Görüntüyü tek bozan HES için yerleştirilmiş yüksek enerji hatları. Yaylanın diğer tarafında ise ağaçların arasında inekler ve ön kısımlarda koyunları göreceksiniz. Bu görüntünün arka kısmına ise mevsime göre değişmekle birlikte karlı veya yeşile bürünmüş dağlar eşlik ediyor.

susuz-giresun-azgezmis

Uzunalan Yaylası

Uzunalan’a gitmek için bu defa yoldan iyice çıkacağız. Yeşilliklerin arasından daha önce geçen arabaların bıraktığı tekerlek izlerini takip ederek ve tepeleri aşarak Uzunalan’a ulaşıyoruz. Yol manzarası inekler, çobanlar ve kırlarda oturanlar olacak. Doğanın içinde olmayı seviyorsanız bu yoldan çok keyif alacağınızdan eminim. Burada da evlerin önündeki insanlarla sohbet edip fotoğraflarını çekebilirsiniz. İçlerinden biri sohbetin ortasında nasılsa size bir çay yapmayı teklif edecektir, böylece sohbet koyulaşıp uzayıp gider.

Biraz ormanın içine girip yürüyüş yapabilirsiniz belki. Ancak lütfen dikkat edin her an önünüze vahşi bir hayvan çıkabilir. Bizim orada bulunduğumuz dönemde bir kurtun büyük baş hayvana saldırdığını öğrendik. Özellikle de hava sisli ise çok fazla açılmamanızı öneririm. Karadeniz’de sis çok ani gelir ve gider bu süre içinde yolunuzu çok çabuk kaybedersiniz. Sisle birlikte hava da bir anda buz gibi olur. Temmuz, Ağustos bile olsa yanınıza mutlaka kalın giysiler ve bot almanızda fayda var. Hava dağlarda çok çabuk değişir.

uzunalan-giresun-azgezmis

Çağman Yaylası

Çağman’ın yolu asfalt değil ama düzgün diyebileceğimiz bir yol. Bu yaylaya iki kere gitmiş olmama rağmen hiç açık halini göremedim. Karadeniz, yüzünü göstermek istemezse göstermez. Ancak sisli de olsa beğendiğim bir yer oldu. Yaşayanlar bahçelerin kenarlarına vahşi hayvan saldırısından korunmak için ahşap bahçe çiti yerine tel örgü çekmişler. Bu da bir çok grafik görüntünün oluşmasına sebep olmuş. Sağa dönen tel örgüler, sola dönen tel örgüler ve ortada oluşan yeşil bir alanda otlayan inekler fotoğrafı tamamlıyor. Çağman’a gittiğinizde bize yaptığı gibi size de yüzünü göstermezse siste grafik fotoğraflar çekebilirsiniz. Eminim açık havada görüntüsü de çok güzeldir.

giresun-yaylalari-cagman-azgezmis

Kulakkaya Yaylası

1500m yükseklikte bulunan bu yayla Giresun merkezden yaklaşık 45 Km uzaklıkta bulunuyor. Yaylanın yolu şimdilik asfalt değil. Kulakkaya Yaylası iki kere gidip hep sisli gördüğüm; ama konum olarak çok beğendiğim bir yayla. Yaylanın tablo gibi görüntüsünün içinde; özgür dolaşan atlar, uçurumdan aşağı gidecekmiş gibi sonsuzlukta otlayan inekler var. Uçsuz bucaksız ve her yanı yeşile boyanmış bir manzara hakim. Yayla hayli geniş bir araziye sahip bu nedenle ahşap evler birbirinden biraz uzak yapılmışlar. Uzaktan baktığınızda manzara şu şekilde, yeşilliklerin ortasında etrafı tahta çitlerle çevrilmiş, kırmızı çatılı bir ahşap kulube ve kulubenin etrafında otlayan atlar ve inekler. Tabi bir başka ayrıntı, hava açık olduğunda bu güzel evlerin hepsinin sahip olduğu müthiş güzel dağ manzarası.

Ne kadar anlatsam da yazdıklarım hafif kalıyor gidip görmek kadar etkili değil biliyorum. Bir sonraki tatil için içinizde bir şeyler kıpırdar buralara giderseniz yazdıklarım hedefine ulaşmış olur.

kulakkaya-giresun-azgezmis

Kümbet Yaylası

1650 m yükseklikteki Kümbet Yaylası yolu asfalt olan ve bu yüzden bizim pek sevmediğimiz türden bir yayla modeli. Asfaltın yaylaya gelmiş olması malzeme taşıyarak buraya beton ev yapmayı kolaylaştırmış. Maalesef yayla tamamen betona teslim olmuş durumda. Tek tük ahşap ev görme şansınız var. Ancak içindeyken kötü gözüken Kümbet’e dışına çıkıp dağların yamacından baktığınızda tüm kötü yapılaşmayı yeşilin güzelliği kapatıyor ve nisbeten güzel gözüküyor. Kümbet yörenin en meşhur yaylası ve Giresun Merkeze yaklaşık 60 Km uzaklıkta, 1640 metre yükseklikte bulunuyor. Yaylada birkaç tane otel olduğundan konaklama imkanı hayli geniş.

Buraya insanlar genel olarak hafta sonları ve bayramlarda kasap restorantlardan et yemek için geliyor. Burada yiyeceğiniz etlerin çok lezzetli olduğunu söylemeliyim. Et yemiyorsanız yaylada satılan ev yapımı tulum peynirini fırından taze çıkmış ekmekle birlikte kahvede çay eşliğinde yiyebilirsiniz. Kahveye girerseniz dışarıdan geldiğinizi anladıklarında bir sohbet, bir ilgi başlıyor etrafınızda. Fotoğraf çekmek için kahveye girmenizi tavsiye ederim. Yaylanın yaşlıları itiraz etmeden poz veriyorlar. Kümbet yaylasının çıkışında bir piknik alanı var buradan Kümbet’in ters istikametindeki tarafa doğru bakarsanız oldukca fotoğrafik bir manzara göreceksiniz. Bu manzaranın içinde gittiniz mevsime göre ya yemyeşil çimenler ya da çok renkli çiçekler göreceksiniz. Temmuz ayının ikinci Pazar günü orada olursanız Kümbet’te düzenlenen yayla şenliklerine katılabilirsiniz.

giresun-kumbet-azgezmis

Bektaş Yaylası

Bu yayla da Kümbet gibi yolu asfalt olup betonlaşmış yaylalar arasında. Burada da bayramlarda ve hafta sonlarında Kümbet gibi biraz araç trafiği oluyor. Bektaş Yaylasında evler Kümbet’te olduğu gibi yanyana değil. Hayli büyük bir alana yayılmış durumdalar. Bektaş Yaylası 2100m yükseklikte kurulmuş ve Giresun merkeze uzaklığı 56 Km.

Bu yaylada hafta sonları kadınlar pazarı kuruluyor. Kadınlar kendi yaptıkları turşuları, peynirleri, yağları bu pazarda satıyorlar. Onun dışındaki günlerde de yöreye özgü yiyecek alabileceğiniz tezgahlar açık oluyor. Yaylaya ait kahve hala işler durumda burada soluklanıp bir çay molası verebilirsiniz. Hediyelik eşya almak isterseniz yayla oldukca turistik olduğu için bakır kaplar, ahşap beşikler, peştemallar alabileceğiniz ürünler arasında yer alıyor. Yayladan biraz çıkıp bir kaç km gittikten sonra mutlaka durun ve arkanıza bakın Bektaş Yaylasının karşıdan görünümü gerçekten çok güzel. Yaylaya kıvrılarak uzanıp giden yollar yeşilin etrafında çizilmiş bordürler gibi duruyor. Hele de orada otlayan bir sürüye denk gelirseniz gerçekten müthiş bir fotoğraf karesi olduğunu göreceksiniz. Bektaş Yaylasında konaklama imkanınız var, şimdilik 80 yatak kapasiteli bir otel bulunuyor. Bu yaylanın şenlikleri ise Haziran sonu veya Temmuz başında yapılıyor.

giresun-bektas-yaylasi-azgezmis

Karagöl Yaylası

Giresun’un Alucra Dağları’ndan sonra ikinci büyük dağı olan Karagöl Dağları Ordu ve Sivas sınırına yakın bölgede bulunuyor. Konum olarak Dereli ilçesinin güneybatısında yer alıyor. Karagöl Dağlarının eteklerinde aynı isimde bir de göl bulunuyor. Karagöl isimli göl muhteşem manzara sahip ve fotoğraf için oldukça elverişli. Etrafta yakın başka yaylalar da var, Yukarı Belen, Aşağı Belen vb.

Karagöl Yaylası Giresun azgezmis.com

Gölyanı Yaylası

Gölyanı Yaylası Giresun’da şimdiye kadar gördüğüm en estetik yayla. Bunun birinci nedeni ulaşımın çok kolay olmaması sebebiyle malzeme çıkartmak zor, bu da betonarme inşaatın yaylayı bozmasını engellemiş. İkincisi ise yaylanın ortasında bulunan göl. Gölyanı Yaylası Yağlıdere ilçesindeki Derindere Köyü’ne bağlı. Yağlıdere ilçe merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta.

Giresun Gölyanı Yaylası azgezmis.com

Giresun’da Ne Yenir?

Giresun’da bir çok kişinin bilmediği oldukca güzel yöresel yemekler var. Bunlardan en çok yemenizi tavsiye edeceğim dible yemeği. Karadeniz bölgesinin büyük çoğunluğunda bilinmeyen bir yemektir. Sadece sebzeden yapılır ve içinde pazı, mendek, lahana, mısır kırması, taze fasulye ve soğan bulunur. Sulu bir yemek değil, sebze seviyorsanız bu yemeği çok seveceksiniz.

Turşu kavurması bir başka yöresel yemektir. Buna Karadeniz’in diğer bölgerinde de rastlamak mümkün, taze fasulye turşusu soğanla birlikte kavrulur ve sıcak yenir. Bu kavurma bir de kaldirik denilen bitkinin turşusu ile yapılır, bu da oldukca lezzetlidir. Karalahana çorbası ve sarması artık bir çok kişi tarafından bilinen lezzetleri zaten.

Mısır ekmeği ve yoğurt olmazsa olmazlardandır zaten. Bir de taflan yemenizi öneririm. Görüntüsü biraz kiraza benziyor ama tadı hafif buruk bir meyvedir. Bazı yerlerde adı karayemiş olarak da geçmektedir.

giresun-yaylalari-azgezmis-7

Giresun’da Nerede Kalınır?

Giresun’da nerede kalınır sorusuna cevabım şehir içinde bir yer olmayacak. Kalabalık içinde olmak isterseniz Kümbet ve Bektaş yaylalarında kalabilirsiniz. Giresun merkezde de seçenekler var elbette; ancak yukarıdaki yaylalara gidip gelmek için size kalmanızı önereceğim yer Süllü Dağ Evi olacak. Evin işletmecisi aynı zamanda iyi bir fotoğrafçı olduğundan özellikle fotoğraf için giden gruplara hayli yardımcı oluyor. Süllü bir köy ve bu konaklama mekanı bir köyde bulacağınız en lüks dağ evi sanırım. Her odada tuvalet ve banyo mevcut. Ayrıca bahçede 3 kişilik bir de serender mevcut. Burada konaklamanız da mümkün.

Serenderin ne olduğunu bilmeyen varsa; Karadeniz bölgesinde çok kullanılan içinde mısır kurutulan ayrıca fındık ve tahılların saklandığı merdivenle çıkılan ahşap bir oda diyebiliriz. Son dönemde serenderler işlevlerini yitirdikleri için turizme hizmet etmekteler. İçleri bölünerek banyo konmakta hatta bazıları iki katlı yapılıp bir ev gibi içinde bir kaç kişinin konaklamasına müsait hale getiriliyor. Bazılarının oldukca güzel ahşap işlemeleri ise görülmeye değer.

Yolunuz bir gün Giresun’a düşerse umarım şehirden çıkıp yukarıda anlattığım yaylalardan birine gitme fırsatı bulursunuz.

Giresun Yaylaları

Oldukça uzun bir süredir Karadeniz yaylalarını ziyaret ediyoruz. Fakat Giresun yaylalarını nedense ihmal etmişiz bugüne kadar….

azgezmis.com

Yorumlar

  • […] ( Ara Sıcak )   Gidip de görmek isteyen olursa Hakkı Ceylan’ın azgezmiş bloğunda yazılmış bir yazısı var. Severim bu adamı. Alanında bir numaradır. Şuraya bir tık atın.  […]

  • Merhabalar, güzel memleketimin güzel yaylalarında yapmış olduğunuz geziniz harika olmuş. Ufak bir öneride ben vermek isterim Giresuna gidipte karışık pidesini, susamsız simidini yemeden dönmek asla olmaz =) Giresunluların büyük bir kısmı bilir ama şiddetle tavsiye edeceğim başka bir lezzette kayadibi köftecisinden ızgara köfte Yemeniz (Hayatınızda yediğiniz en iyilerin arasına koyacağımıza eminim ;)

    • Özlem Hanım, önerileriniz için teşekkürler. Memleketime bir daha geldiğimde köfteyi deneyeceğim.

  • Yöresel yemekleri , havasıyla ,suyuyla , taze sebze ve meyveleri ile mükemmel yerler herkese tavsiye ederim.

  • Giresun yaylaları hakkındaki yazınız güzel olmuş. Yalnız bu yaylalara Giresundan hangi güzergahı takip ederek gideceğiz? Bu konu hakkında bilgi verirseniz iyi olur. Zira Google Maps’de aradığımda hiçbirini bulamadım.

    • Emir Bey,
      Giresun merkez dışına çıkıp, Dereli tarafına geldiğinizde tüm bu yaylalara ulaşabilirsiniz.

  • çok güzel bir yer en son veysel abimin ladasıyla gezintiye çıktık

  • Gez dünyayı mutlaka görmelisin yeşil giresun..

  • Giresun 2016 WHO raporuna göre en temiz havaya sahip il olmasının yanında en uzun ömürlü insanların yaşadığı şirin sakin neşeli bakir bir ildir. Giresun’da 500 civarında yayla olarak kullanılan yayla,oba ve köy var. Güzel bir gezi olmuş. Size bir kaç tane yayla da ben tavsiye edeyim: Çakrak, Çıkrıkkapı, Buları, Sis Dağı, Dizgine, Karadoğa, Karaovacık, Paşakonağı, Ağaçbaşı, Eğribel, Erimez, Geyikçi, Kurtbeli, Kırık….. Ayrıca Giresun yaylalarında kavurma ve pirzola yemenizi tavsiye ederim. Buz gibi yayla su başlarında çam ağaçları arasında :)

    • Kürşat Bey katkınız için çok teşekkürler, bir kaç ay önce gittiğimizde bir kısmına uğradık, hepsi birbirinden güzel.

  • Şimdi sıra Ordu yaylalarına gelmiş, şiddetle öneririm.

    • Geçen hafta oralardaydık, şu an yazıyı hazırlıyorum bir kaç güne kadar yayımlarız, teşekkürler.

Yorumunuz?