Gaziantep

4 Mayıs 2009 · Zehra Arslan

Gaziantep’in oldukça otantik olduğunu yazarak başlamak istiyorum. İlk uğrak yerimiz meşhur Tahmis Kahvehanesi oldu. Tahmis’in kelime anlamı kavrulmuş ve öğütülmüş kahvenin satıldığı yer demekmiş. Bu kahvehane Osmanlı döneminde inşa edilmiş olan mevlevihaneye gelir sağlaması için yapılmış dükkanlardan bir tanesi. Bugün işletmesi babadan oğula geçerek neredeyse 80-90 yıldır aynı kişiler tarafından işletilen bir kahvehane.

İçeri girdiğinizde değişik atmosferi hemen hissediyorsunuz. Bir anadolu şehrinde kadınlar rahatça kahvehaneye girip erkeklerle birlikte çay içebiliyorlar. İki katlı olan kahvehanenin asma katında genellikle gençler ve bayanlar oturuyor, alt katta ise asıl müdavimler yer alıyor. Burada menengiç kahvesi veya kekik çayı içebilirsiniz. Menengiç kahvesi Tahmis’e özgü bir kahve çeşidi çitlenbik denen bitki tohumu dövülerek elde ediliyor. Alt kattadaki müdavimlerin fotoğraflarını yanlarına giderek çekebilirsiniz. Herkes bu duruma alışmış gözüküyor.

Tahmis Kahvehanesi -azgezmis.com

Kahvehanenin hemen sol tarafında Gaziantep çarşısı yer alıyor. Buradaki dükkanlar restore edilmiş durumda. Yarı kapalı diyebileceğimiz çarşının içine girdiğinizde kendinizi başka bir zamana gitmiş gibi hissediyorsunuz. Bir tarafda, ateşler yakılmış demirler kızdırılıp dövülüyorken, bir başka dükkandan bakır kazan yapan ustaların çekiç sesleri geliyor. Hangi yöne bakıp neyin fotoğrafını çekeceğinizi şaşırıyorsunuz. Esnaf oldukça güler yüzlü sohbete açık, çalışırken fotoğraflarının çekilmesine hiç tepki vermiyorlar. Tabi bu yazdıklarım çoğunluk için geçerli her zaman istisnalar çıkabiliyor.

Çarşı kollara ayrılmış her birinin girişinde bakırcılar, tütüncüler gibi tabelalar yer alıyor. Yemenicilerin olduğu sokağa girdiğinizde hemen gözünüze bir tabela ilişiyor. Hayri Usta, Truva filminin tüm ayakkabıları bu dükkanda üretilmiş. İçeri girildiğinde duvarda Brad Pitt’in imzalı bir fotoğrafı göze çarpıyor, ayakkabılar için teşekkür ediyor. Etrafta geçmiş yüzyılları hatırlatan bot ve ayakkabı çeşitleri var. Hemen imalathaneyi görmek istiyoruz. Karşımıza tatlı dilli bir usta çıkıyor kendisi bize 70 yıldır bu işi yaptığını anlatıyor. Bir günde 13-14 adet yemeni üretebiliyormuş. Her biri ayrı bir sanat ve ustalık sergileyen yemenilerin fotoğraflarını çekiyoruz.

Yemenici - azgezmis.com

Şehreküstü isimli bölgede mağaralarda ilginç şekilde iplik imalatı yapılıyor. İlk mağara küçük bir yer, burası Sanko Holding’in ilk kurulduğu yermiş. Bugün terk edilmiş gibi gözüksede yerin altında mağarada hala çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bir grup çalışmaya devam ediyor. Buradan daha büyük olan mağaraya da gitmenizi tavsiye ederim asıl film orada. Zaten bu mağarada film de çekilmiş. Çok geniş bir mağarada sağa sola gidip gelen bir sürü çocuk görünce başlangıçta bu ne diyorsunuz. Ellerindeki iplikleri bir baştan bir başa koşarak getirip tahta çıkrıklara bağlayarak bir bobinin üzerinde döndürüyorlar. Bu sayede iplik bükülmüş oluyor. Kendilerine çıkrıkçılar diyorlar. Bu ipliklerde pamuk balyalarını bağlamakta kullanılıyormuş. Hammaddesi Denizli’den gelip imalat bitince Adana’ya gönderiliyormuş. Bu iş için çalışan bir çok mağara imalathane varmış ancak her şeyin teknoloji ile bitmeye yüz tutmasıyla bu mağaraların sayısıda bugün iki adete düşmüş.

Çıkrıkçılar - azgezmis.com

Şehreküstü’de gayet güzel ve uygun fiyatlı bir restoran var. Altıntel Restoran mağaralara birkaç yüz metre mesafede bir yatırın yanıbaşında. Sokak arasındaki bu yer oldukça büyük, temiz ve lüks görüntüsü ile ucuz fiyatlarıyla sizi şaşırtacak. Her yerde olduğu gibi burada da mutlaka kebap ve baklava yemelisiniz. Baklavaların içlerine fıstık doldurmaktan hiç kaçınmamışlar, neredeyse Antep’de ki bütün baklavacılar güzel baklava yapıyor denebilir. Altıntel adres ve telefonu: Cengiz Topel Caddesi Zekeriya Mihal Sokak No:5 Şehreküstü (Ali Baba Türbesi karşısı) tel: 0342 226 46 46. Bir başka meşhur yer çarşı içindeki İmam Çağdaş Restaurantı. Burası da oldukça şık görüntülü bir yer ancak fiyatları da buna orantılı olarak pahalı. Çarşı içinde kime sorsanız size tarif edebilir. Baklavanın en lezzetli olduğu yer ise Kör Kenan’ın yeri. Gerçekten Antep’deki en güzel baklavayı burada tattık diyebilirim. Burası Gaziantep stadının hemen karşısında. Adresi : Yaprak Mahallesi İstasyon Caddesi No:70/C Şehitkamil. Telefon : 0342 230 45 24. Küçük bir not, burası 24 saat açık. Kebap için ayrıca bir uyarı, acıya dayanıklı iseniz deneyin yoksa sizi yediğinize pişman edebilir. Ayrıca bu yörede bütün kebaplar kuzu etinden yapılıyor.

Konaklama olarak çok lüks olmasada olur derseniz Katan Otel’i tavsiye edeceğim. Kendisi iki yıldızlı bir otel fakat gayet temiz ve sabahlarıda zengin açık büfe kahvaltısı var. Tek kişilik oda fiyatı 40 tl, çift kişilik oda fiyatı ise 50 tl.  Telefonu : 0.342- 230 69 69

Gaziantep’den ayrılmadan ,şehre 10 km mesafede olan Dülük Antik Kenti ziyaret edilebilir. Burada yer altı şehri ve mağaralar var. Ancak mağaraların henüz iki tanesi ziyarete açık, biz gittimizde çalışmalar devam ediyordu. Açıkcası bu yakınlarda giderseniz burayı en son seçenek olarak bırakabilirsiniz henüz görülecek çok enteresan mağaralar ziyarete açılmamış. Ancak fotoğraf merakınız varsa bu köyün içinde terk edilmiş tren garının ve etrafında oynayan çocukların güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Gaziantep

Gaziantep’in oldukça otantik olduğunu yazarak başlamak istiyorum. İlk uğrak yerimiz meşhur Tahmis Kahvehanesi oldu. Tahmis’in kelime…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Bence son halini de mutlaka gormelisiniz detaylı bilgi isteyene yazabilirim

  • güzel memleket

Yorumunuz?