Meteora

30 Temmuz 2010 · Zehra Arslan

Bugüne kadar gördüğüm bir çok yer arasında beni en çok etkileyen yerlerden biri Yunanistan’ daki Meteora oldu. Yaşayan tarih diyebileceğim bir yer. Meteora’ yı uzaktan daha ilk gördüğünüzde içinizde bir şeyler kıpırdamaya başlıyor. Yerleşim yerine yaklaşırken yüksek kayaların tam tepe noktasında bazı yapıların inşaa edildiğini görüyorsunuz. Yapıların yanlarına geldiğinizde, altı tamamen uçurum olan ip köprülerden geçip ulaşıldıklarına şahit olunca adeta büyüleniyorsunuz. Bu bölge Unesco tarafından dünya mirası listesinde koruma altına alınmış durumda. Bazı kayaların yerden yüksekliği 550 metre civarında ve etraflarında anakaraya bağlayan köprülerden başka hiç bir bağlantı yok. Bu yüksek kayaların üstündeki yapıların hepsi günümüzde de manastır olarak işlevlerine devam ediyor. Bazı manastırlar dışarıya tamamen kapalıyken bazıları ziyaretçi kabul ediyor.

meteora-yunanistan-azgezmis3

Meteora’ nın tarihi 9. yüzyıla dayanıyor, dünya nimetlerinden elini çekmiş olan bazı rahiplerin buraya yerleşip kayaların içlerindeki oyuklarda yaşamaları ile başlıyor. Burada yaşayan rahipler genelde yanlız kalıp dua etmeyi tercih etmişler, sadece Pazar günleri ve özel günlerde diğer insanlarla kayadan yapılmış küçük şapellerde bir araya gelerek dua ediyorlarmış. Bazı manastırlarda çelik halatlara takılı ve çekme sistemi ile çalışan sepetleri hala görmek mümkün. Bazen insanlar bazen de ağır eşyalar bu sepetlerle uçurumun kenarında seyahat ediyorlarmış.

meteora-yunanistan-azgezmis2

14. yy da Türk akıncılar Meteora’da yaşayanlar için tehdit olmaya başlamış. Bu kez rahipler kayaların en tepesine çıkıp her zamanki dini anlayışları ile Tanrı’ya daha yakın olmak için buralara manastır inşa etmeye başlamışlar. Bu dönemde burada 24 adet manastır inşa edilmiş. Birçoğunun yıkıntılarını bugün de kayaların tepesinde görmek mümkün. Ancak 6 tanesi günümüze ulaşmış durumda. Bu manastırlardan 5 tanesi rahiplere 1 tanesi de sadece rahibelere ait. Kadınlar manastırında hiç erkek yok. 6 manastırın ziyaret saatleri ve günleri manastırların yapılarına göre değişiyor. Manastırların konumunu gördüğünüzde yaşayanların kendilerini gerçekten dış dünyaya tamamen kapattıklarını görüyorsunuz. Bazı ihtiyaçlarını manastırın içinde kendileri gideriyorlar. Örneğin ekmek pişirmek gibi. Rahibelerin veya rahiplerin manastırın otoparkında arabaları var, haftada bir veya iki kere arabaları ile alışverişe gidiyorlar. Bir çok din görevlisinde gördüğüm gibi burada da fotoğraftan kaçınıyorlar. Objektifler üzerlerine doğrultulunca arkalarını dönüp uzaklaşmayı tercih ediyorlar. İstisnalar yok değil elbette.

meteora-yunanistan-azgezmis4

Manastırların içine girip teraslarından baktığınızda karşıdaki kayalıkların tepelerindeki manastırlar bu dünyanın dışındaymışsınız hissine kapılmanıza sebep verebilir. Hele bir de sis varsa kayalar ve manastırların bir kısmı sisler içinde kalmışsa inanılmaz fotoğrafik bir görüntü oluşuyor. Buradan bir hatıra almak isterseniz kiliselerin içlerinde satılan ufak hediyelikler var. Meteora’ nın küçük meydanındaki iki üç küçük dükkanda da bir şeyler bulabilirsiniz. Bu arada kiliseleri gezerken küçük bir bağış yaparak içeri giriyorsunuz, her bir kiliseye giriş 1.5 Euro idi; ancak en son 2014 yılının Nisan ayında gittiğimde 3 Euro ödedim. Kiliselere giriş sadece turistlere ücretli Yunan vatandaşları ücretsiz giriyor.

meteora-yunanistan-azgezmis5

Buradaki 6 manastırın ziyaret saatleri ve günleri değişiyor. Moni Agiou Nikolaou Anapafsa; kış aylarında kapalı, yaz aylarında ise 09:00 ile 18:00 arası ziyaret edilebiliyor. Moni Megalou Meteorou; Kış aylarında, 09:00 – 13:00 ve 15:00 – 17:00. Salı ve Çarşamba günleri kapalı. Yaz aylarında,0 9:00 – 13:00 ve 15:30 – 18:00. Salı günleri kapalı. Bu manastırı ziyaret etmek için 400 basamak çıkmanız gerekiyor. Moni Megalou buraya ilk inşaa edilen manastır ve kütüphanesinde 640 adet el yazması kitap bulunuyor. Moni Agias Varvaras Roussanou; kış aylarında 09:00 – 13:00 ve 13:00 – 17:00. Çarşamba günleri kapalı. Yaz aylarında 09:00 – 17:45. Moni Varlaam; kış aylarında,09:00 – 13:00 ve 15:00 – 17:00. Perşembe ve Cuma günleri kapalı. Yaz aylarında , 09:00 – 13:00 ve 15:30 – 18:00. Salı günleri kapalı. Moni Varlaam Manastırı oldukça eski duvar resimlerine sahip (fresko). Moni Agias Triadas; Kış aylarında,09:00 – 12:30 ve 15:00 – 17:00. Salı günleri kapalı. Moni Agias Triadas manastırından en güzel Kalambaka manzarasını seyredebilirsiniz. Yaz aylarında,09:00 – 17:45. Salı günleri kapalı. Moni Agiou Stefanou; kış aylarında, 09:00 – 13:00 ve 15:00 – 17:00. Pazartesi günleri kapalı. Yaz aylarında, 09:00 – 13:00 ve 15:30 – 18:00. Pazartesi günleri kapalı. Moni Agiou Stefanou araba ile en kolay ulaşılabilen manastırdır.

meteora-yunanistan-azgezmis6

Aracınız yoksa buraya gelmenin bir kaç yolu var. Atina’dan otobüsle ulaşmak mümkün. Ya da yakınındaki Kalampaka şehrine ulaşıp oradan gelebilirsiniz. Kalambaka ile Meteora arası sadece 5 km. Buradan taksi ile bile gelebilirsiniz. Selanik veya Atina’dan tren ile Larissa’ya gelip buradan da otobüs ile Meteora’ya ulaşabilirsiniz. Trenler ile ilgili bilgi için + 24-320-22-451 numarayı arayabilirsiniz. İngilizce konuşan bir taksi şöförüne ihtiyacınız olursa, Yorgo tel: 694 647 10 36. Kalambaka’da konaklayacağınız bir sürü küçük butik otel var. Rezervasyonsuz bile gittiğinizde yer bulabilirsiniz. Ancak özel bir güne denk gelme ihtimalini göz önünde bulundurarak önceden rezervasyon yapmakta fayda var.

meteora-yunanistan-azgezmis1

Meteora’yı gezmek için en az bir tam gün ayırmanızı öneririm. Bunu özellikle de fotoğrafçı iseniz öneririm. Çünkü sabah ışığında farklı, akşam ışığında farklı görüntüler yakalayacaksınız. Hatta aynı gün içinde çok farklı hava koşullarını görmeniz mümkün. Manastırların her birinin içi de farklı bir havaya sahip. Bazı yerlerde fotoğraf çekemeseniz bile mutlaka görmelisiniz. Bütün gün gezmek için yanınızda mutlaka su bulundurun buradaki satıcılardan alacağınız suya daha çok para ödemek zorunda kalmayın.

Meteora

Bugüne kadar gördüğüm bir çok yer arasında beni en çok etkileyen yerlerden biri Yunanistan’ daki Meteora…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Çok güzel anlatılmış. Ben de burda bulundum ama Manastırın birinde sıra sıra dizilmiş kuru kafalar görmüştük. Onların hikayesini bir türlü öğrenemedim. Bir bilgi varsa ieltirseniz çok mutlu olurum.

    • Nuray Hanım oradaki kafatasları manastırlarda ölen keşişlere ait. Ölümü hatırlamak için dizilip saklanıyorlar. Bu uygulama bazı farklı yerlerde de yapılıyor.

  • Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş teşekkürler.

    • Teşekkürler Safiye Hanım.

  • Ben yarı dönem selanikte öğrenci olarak kalacağım buraya nasıl gidebilirim

    • Selanik’ten Kalabaka’ya doğru gitmelisiniz. Trenle ya da otobüsle gidebiliyorsunuz.

  • Atinadan mesafa nedakar?yol süresi?

    • Atina’dan yaklaşık 360 km yol 4 saat sürebilir.

  • Meteoraya bayildim mutlaka gitmeliyim.Bhutandaki “Tiger Nest”i hatirlatti.Gitmesi zor ama orayida oneririm

  • Çok etkileyici bir yer. Orayı gezdiğiniz için çok şanslısınız. Fiyatlar konusunda biraz daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz ? Mesela yunanistana gitmekten tutun oraya ulaşana kadar toplam ne kadar masrafımız çıakrt. Ortalama bir fiyat verebilirmsiniz ?

    • Adil bey,

      size böyle bir fiyat vermem için birkaç gün çalışmam gerekir. En kısa yol bir gazetenin Yunanistan turuna bakmanız olacaktır. Otobüsle yapılan turlar kendinizin gideceği kadar hesaplı oluyor diyebilirim. Böyle bir turun seyahat firması ile olacak olan maliyeti 200 € ile 300 € civarında.

Yorumunuz?