Kavrun Yaylası

12 Eylül 2009 · Zehra Arslan

Rize il sınırları içinde kalan Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olarak anılmaktadır. Aşağı Kavrun yukarıdakine birkaç km mesafededir. Fakat Aşağı Kavrun yerine Yukarı Kavrun daha bir rağbet görmekte ayrıca Aşağı Kavrun Yaylasına oranla Yukarı Kavrun daha büyüktür. Ayder Yaylasından hergün Kavrun’a birçok dolmuş seferi yapılmakta, bunlardan biriyle buraya ulaşmanız mümkün. Yol tabiki bir çok yayla yolu gibi bozuk. 13 km yi bir saatte alıyorsunuz. İşin en keyifli yanlarından biride bu yollar zaten. Yaylalarda dolaşırken en keyif aldığım anlardan biride yollarda geçirdiğim zamanlar. Kendinizi vahşi doğanın içinde buluyorsunuz. Bir yandan sis bir yandan dar toprak yollar, aniden yolda önünüzden akıp giden bir su, bu su yolu böldüğü için zaman zaman arabadan inip derinliğini kontrol etmeniz gerekiyor. Dar, bir tarafı yemyeşil orman diğer tarafı uçurum yolda tek şansınız dümdüz geçip gitmek ama ortada zeminle bütün bir kaya var araba geçermi altı vururmu diye iddiaya girmeler. Bütün bunları bir yol macerası olarak yaşamak bana çok keyif veriyor.

Kavrun-azgezmis.com

Yukarı Kavrun yaylası henüz yol yapılıp her şeyin geldiği bir yayla değil diyeceğim ama her gittiğimde bir şeylerin eklendiği görüyorum. İlk gittiğimiz yıl sadece Şahin Pansiyon ve köyün merkezinde bir kahvehane vardı. 2009 yılında ise Şahin Pansiyona birde Kır Pansiyon eklenmiş birde Public cafe açılmış. Public kelimesini ilk okuduğumda sinirlenip yeter ama bu ingilizce çılgınlığı Kavrun yaylasında da bunumu görecektim diyorum. Sonra dolmuş beklemek için cafeye girdiğimde bunun lazca olup yazılışının böyle olduğunu ve anlamının yağmurda güneş duası etmek olduğunu öğrenince yerel dilin kullanılmış olmasına seviniyorum.

Yukarı Kavrun yaylasında konaklayanlar genelde buradan buzul göllerine doğru yürüyüş yapıyorlar. Karadeniz gölüne veya oradakilerin tabiri ile Cornavidin Denizine ulaşmak 2,5 saatlik bir yürüyüş gerektiriyor. Bu gölden başka Büyükdeniz,Meterel ve İsimsiz göllerinede buradan yürümek mümkün. Size tavsiyem ya önceden GPS ile kordinat belirleyip kaydedin veya yanınıza bilen birini alın. Biz bu yıl Çeymakçur Yaylasından tek başımıza göllere çıkmayı denedik 2 saatlik çok dik tırmanışın sonunda sis bastırdı gölleri göremediğimiz gibi yolumuzuda kaybettik. Suyun sesine doğru giderek aşağı inmeyi başardık. Kavrun’dan Karadeniz Gölüne çıkmak için size yardımcı olacak biri var hatta Ali bey bu iş için birde kart bastırıp üzerine King Of Kavrun yazdırmış( tel: 0464 634 57 44 veya 612 35 36). Yayla yolları benden sorulur diyor. Göllere yürümek isteyenlere tırmanışda eşlik edip yolu gösteriyor ve birlikte aşağı iniyorlar. Bunun karşılığındada kendisine bir ücret ödüyorsunuz. Kaybolma riskine karşı Ali bey ile yukarıdaki telefondan irtibat kurulup rehberlik hizmeti alınabilir.

Kavrun-azgezmis.com

Kavrun fotoğraf açısından zengin bir yayla diğer yaylar ile kıyaslarsak oldukça büyük ve bir çok sokağı var bu sokaklarda gezerken mutlaka kapının önünde bir nineye veya teyzeye rastlıyorsunuz. Onlar çalışırken veya sohbet ederken mutlaka fotoğrafını çekebileceğiniz güzel pozisyonlar oluşuyor. Yaylanın içinden bir dağ suyu akıp gidiyor bu suyun üzerinde küçük bir köprü var. Buradan karşıya geçip Kavrun’un öbür yüzündeki evlere ulaşıyorsunuz. İlk gittiğimde gördüğüm kadarıyla bu evlerin çoğunluğu kapalıydı. İkinci gidişimizde sisden o evlerin birini bile göremedik yerlerindelermiydi bilinmez. Kış aylarında yaylada doğal olarak kimse kalmıyor bazen yaylaya avcıların çıktığı oluyormuş. Birkaç kere çığ düşmesi nedeniyle yıkılan evler olmuş. Kış aylarında yanlızlığına terk edilen Kavrun yaz geldiğinde neşe doluyor. Her yaylada olduğu gibi Kavrun’da yayla şenlikleri var. Burada şenlik Ağustos ayında yapılıyor çayırların üzerinde tulum eşliğinde horonlar çekiliyor, Karadeniz türküleri söyleniyor.

Kavrun-azgezmis.com

Hani hep diyorumya yaylanın sabahı ve akşamını görmek lazım. Kavrun’da da kalmak lazım. Fakat bunun için çok seçeneğiniz yok. Şu anda 2009 yılı itibarı ile Şahin Pansiyon (0464 651 73 48) ve Kır Pansiyon seçeneğiniz var. Kır Pansiyonun telefonu malesef bende mevcut değil. İlerleyen yıllarda başka seçeneklerde mutlaka olacaktır. Yaylanın tadının kaçmaması için çok fazla olmamasını temenni ediyorum. Burada kaldığınız süre içerisinde yemek için Şahin Pansiyonun kafeteryasını kullanabilirsiniz, Public Cafede de yiyecek bazı şeyler bulmak mümkün. Şahin Pansiyon tek katlı yan yana inşa edilmiş içleri ahşap odalardan oluşuyor. Oda sayıları çok değil 10 odanın altında, çok beklentiniz olmasın ama odalarda kalorifer var ve Ağustos ayının ortasında çok soğuk olursa yakıyorlar.

Kavrun Yaylası

Rize il sınırları içinde kalan Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olarak anılmaktadır. Aşağı Kavrun…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Evet Kavrun yayasında kalorifer sistemi var ancak bir de siz düşünün en az kar yağana kadar orda kalıyorlar.odun yakın deseniz mili park izin veriyor mu odun yapmaya? en işlek çözüm kalorifer kurmaktır.hangi akla zeka kaloriferi kötülüyor? çamlıhemşide bile en kötü kira evde kalorifer var.ayder deseniz zaten kötü duman hava sahasına verilecek örneklerden 1 numara.lütfen çevrenizi kontrol edip yorumlar atınız!!

  • Kır pansiyon, Halit bey işletme tamamen aile ortamında düzeyli bir şekilde hizmet vermektedir..Tavsiye ederim.

  • sende hangı halalisin sen kavrun yaylasında kalirıferın olmadıgınımı sanıyorsun sen halen babaannenın ketemaninimi arıyorsun artik selam olsun o günlere dogru yazmiş kim yazmişsa kavrun yaylasında kalirifer var gunaydınnn kaç yıldır gitmemişsin memleketine o halaliii kim yazmişsa teşekürler ederim

  • Merhaba,
    Ben de 19.08.2010 tarihinde trans Kackar rotasının sonunda Y. Kavrun yaylasında Şehin Pansiyon’da kaldım. Evet Yalçın bey bir gün önce soğuktan pansiyonda kaloriferleri yaktıklarını söyledi. Nasıl bir kalorifer sistemidir, ne yakalar bilemem ama var.

  • Doğma büyüme Hala’lıyım.Farkımız insanlara sadece hakikatları tüm berraklığı ile anlatmak .Ağustos ayında bile akşamları evinizde üşüdüğünüz doğrudur.Ancak kaloriferin varlığından söz edenler kelimenin tam anlamıyle yalan söylüyorlar.Yöreye has dil ile anlatmak lazımsa “Çağ”denilen küçücük maki tipinde kumar çalılarının yakılmasiyle elde edilen ateşte ısınmak mümkün.Başka bir ısnma şekli vesair yollardır.Kalorifer kesinlikle bahis konusu bile değildir.Sevgi ve saygılarımla.

    • Sevgili Hala’lı okurum,
      öncelikle şunu bilmenizi isterim ki ben bu sayfalara sadece gördüklerimi yazıyorum. Yaylada kalorifer olmadığını söylemişsiniz. Size tavsiyem bu yaz Yukarı Kavrun yaylasına çıkıp Şahin pansiyonda odalardaki kaloriferleri görmeniz. Daha sonra belki bana özür yazısı yazmak istersiniz. Herkes herşeyi bilmeyebilir.

  • Çamlıhemşin’in çöplüğüne kurban olayım. Biz cenette yaşıyordukta bilemezdik, herkese selamlar..

Yorumunuz?