İnle Gölü, Myanmar

7 Nisan 2017 · Hakkı Ceylan

Inle Gölü eski adıyla Burma ya da Birmanya yeni adıyla Myanmar sınırları içerisinde bulunan ikinci büyük tatlı su gölü. Kapladığı alan yaklaşık 115 km².  Ortalama derinlik mevsime göre değişiklik gösteriyor. Özellikle yağışlı mevsimde 4 metreye kadar artan derinlik, kurak mevsimde ortalama 2 metre civarında oluyor.

Inle Gölü çok büyük olmamasına rağmen bazı endemik hayvan türlerini barındırıyor. Dokuz tür balık ve yirmi çeşit salyangozun sadece bu gölde yaşamını sürdürdüğü biliniyor. Inle Gölü bulunduğu coğrafyayı oldukça etkiliyor ve buradaki hayata yön veriyor. Çevresindeki kentler ve göl içerisinde kurulu köylerde bir çok farklı etnik grup yaşamını bu göle bağlı olarak devam ettiriyor. Gölün içerisinde kazıklar üzerine kurulu olan küçük veya büyük bir çok köy, pagoda, otel, tatil beldesi, alışveriş alanları vb. var. Gölün içerisinde yüzen tarım alanları bile var.

Myanmar hakkında detaylı bilgi için, Myanmar Vizesi, Myanmar Parası, Myanmar’da görülecek yerler, Arakan Bölgesi vb. konuları öğrenmek için Myanmar Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

İnle Gölü’nün içerisinde ulaşım teknelerle sağlanıyor. Küçüklü büyüklü bir çok tekne olmasına rağmen en çok kullanılan kıçtan takmalı, tek silindirli dizel motorların kullanıldığı uzun tekneler (pirog). Bunlar hem hızlı gidiyor hem de çok gürültü çıkartıyorlar. Yük ve yolcu taşıma amacıyla genellikle bunlar kullanılıyor. Balıkçılık için kullanılanlar biraz daha küçükler ve bazılarının motoru bulunmuyor, sadece kürek yardımıyla ilerliyorlar.

Bazı zamanlar su sümbüllerinin kontrolsüz çoğalarak su yüzeyini kaplamaları İnle Gölü’nde yolculuğu zorlaştırıyor. Nitekim biz de yolculuğumuz esnasında su sümbüllerinin arasında sıkışıp bir saat kadar mahsur kaldık.

İnle Gölü’ne en kolay ulaşım metodu Heho şehrine uçakla gelip buradan arabayla yaklaşık bir saat kadar (35 km) güney yönüne doğru inerek Nyaungshwe Köyü’ne gelmek. Burası her türlü yeme, içme, konaklama ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz güzel bir köy. Burada görebileceğiniz ve fotoğraf çekebileceğiniz ahşap bir manastır olan Shwe Yan Pyay yer alıyor. Burayı ziyaret ettikten sonra gölde tekne ile yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Güneye doğru ilerledikçe kazıklar üzerine inşaa edilmiş evleri ve berrak sudaki yansımalarını göreceksiniz ve fotoğraflayacaksınız. Yöresel ipek el dokumalarının bulunduğu ve yine yöresel gümüş işlerinin de bulunduğu aynı zamanda hediyelik eşya satan dükkanların bir arada yer aldığı bir yere uğrayabilirsiniz. Inle Heritage olarak geçen bu yerde ayrıca yine yöresel Myanmar Purosu’nun da yapılışını görme ve satın alma şansınız var.

İnle Gölü’nde hem turistlerin hem de yerel halkın alışveriş yaptığı yüzer marketlerden de bolca var. Buralarda her türlü yiyecek ve ihtiyaç maddeleri, tekneler için benzin ve hediyelik eşya bulma şansınız var.

İnle Gölün’de dolaşırken Myanmar’a özgü bir etnik topluluk olan Kayan kültürüne ait kadınların bulunduğu başka bir mekana uğrayabilirsiniz. Burada Uzun Boyunlu Kadınlar olarak bilinen Kızıl Karen Kadınlarını görebilirsiniz. Aynı zamanda Zürafa Kızlar olarak da biliniyorlar. Bu kadınlar hayatları boyunca boyunlarına ortalama 20 halka takıyormuş. 10 kilogram civarında ağırlığı bulan bu ağır pirinç halkalar zamanla omuzları aşağı bastırarak vücudun şeklini bozarak boynu uzatmaktadır. 5-6 yaşlarındayken halkalar takılmaya başlanıyor ve her yıl halka sayısı artırılıyormuş.

Gölün kenarında ve içerisinde kazıkların üstüne kurulmuş bir çok harika otel bulunuyor. Bizim konaklama amacıyla kullandığımız ve güneyde yer alan Golden Island Cottages Nampan Hotel (yukarıdaki fotoğraf). Buranın tam karşısında bulunan Nga Phe Chaung tapınağı zıplayan kedileriyle meşhur, zamanınız varsa oraya da bir uğrayın.

Bizim seyahatimiz her zaman olduğu gibi fotoğraf odaklıydı, bu yüzden pek otelin keyfini çıkartamadık. Sabah erken saatlerde gün doğmadan kalkıp ünlü balıkçıların fotoğraflarını çekmek için yola koyulduk. Buradaki balıkçılar tek bacağıyla kürek çekerek tekneyi yönlendiren ve ellerinde özel yapım sepetleri taşıyan balıkçılar. Balıkçıların bu özellikleri ve görünümleri fotoğrafçılar için oldukça hoş görüntüler oluşturuyor. Tabii bize de fotoğraflamak kalıyor.

Myanmar hakkında detaylı bilgi için, Myanmar Vizesi, Myanmar Parası, Myanmar’da görülecek yerler, Arakan Bölgesi vb. konuları öğrenmek için Myanmar Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

İnle Gölü, Myanmar

Inle Gölü eski adıyla Burma ya da Birmanya yeni adıyla Myanmar sınırları içerisinde bulunan ikinci büyük…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Kamboçya, Laos, Vietnam’a gittim. Yazılanlardan çok etkilendim. İnşallah günün birinde gitmek kısmet olur.

    • Belma Hanım umarım kısa zaman içğnde görürsünüz; fakat şu anda vize ile ilgili sıkıntılat var, biz de tekrar gitmek istiyoruz ama Türkiye’den gidenlere halen vize vermiyorlar.

  • Tüm yazılarınızı keyifle okuyor ve bilgileniyorum teşekkürler.

    • Mevlüt Bey,
      siz de iyi bir gezginsiniz zaten bir çoğu ziyaret ettiğiniz yerler.

  • Çok güzel anlatmışssınız…Tekrar gitmiş gibi oldum.Teşekkürler Hakkı Ceylan :)

    • Teşekkürler Nilgün Hanım

Yorumunuz?