Hazindak Yaylası

19 Ağustos 2013 · Zehra Arslan

Rize’nin zirvelerindeki güzel yaylarından biri. İsmi konusunda bir ikilem yaşadığım bir yayla. Her zaman iki isim duyuyorum Hazindak ve Hazindağ, ancak en çok Hazindak ismini duyduğum için ben de bunu kullanmak istedim. Hazindak’da girişdeki evler diğer yaylalara oranla biraz daha farklı. Bu evleri gördüğümde burada jet sosyete yaylacılar yaşıyor dedim kendi kendime. Evlerdeki ahşap işçiliği diğer yaylalarda görülenlerden farklı olarak oldukça süslü. Yanlış anlamayın sakın yayla çok güzel bu evler sadece yaylanın girişinde bir kaç evden ibaret elbet. Yaylanın geri kalanı görmeye alışık olduğumuz klasik ahşap evlerden oluşuyor. Bu klasik evlerde Ermeni ustaların taş ve ahşap işçilikleri görülüyor.

azgezmis.com

 

Yaylanın girişine 4-5 katlı bir de ahşap otel inşa edilmiş olsa da henüz yaylada başlayan aktif bir turizm mevcut değil. Otel henüz bitmemiş ancak şimdiden çok fazla tepki alıyor elbette. Buradaki evler en fazla 2,5 katlı iken bu bina yayla girişinde oldukça büyük duruyor. Burası da Ayder gibi olmaz herhalde yaylanın önünü Pokut keser asfalt yol yapılmasına izin vermez diye düşünüyorum. Öyle düşünüyorum ama bir de yazının son paragrafını okuyun bakalım yaylaya ne gelecekmiş. Zaten Hazindak ile Pokut arasında şu anda açılmış olan yol eski patika yolun harap edilmesi ile yapılmış. Üstelik mahkemelik olunmuş mahkeme yol yapımını durdurmuş ancak buna rağmen bu yol yapılmış. Pokut’ta yaşayanlar hala bu taş döşeli eski patika yolun tahribatına ve yok edilişine haklı olarak üzülüyorlar. Önceki yıllarda gittiğimde bu patika yol duruyordu ben de neden yok edilmeden önce gidip görmedim diye kendime hayıflandım.

azgezmis.com

Pokut’tan bu yaylaya 14-15 km’lik (gidiş- dönüş toplam mesafe) bir yürüyüş ile ulaşılabiliyor. En son parkurda sıkı bir kaç dik yokuş yürüyüşçüleri bekliyor. Gözünüz korkmasın hemen, diğer patika yollara oranla buraya yürümek pek çok kişinin yapabileceği bir şey. Zaten yukarıda da yazdığım gibi yol araç yolu. Araçla Pokut’tan buraya ulaşmak isterseniz bu da mümkün elbet. Ancak aracınızın oldukça yüksek ve 4×4 olması gerekiyor. Yollar yer yer oldukça çamurlu aracınızın çamura saplanma riski çok yüksek. Ancak yürüyüş yolu oldukça keyifli ormanın içinden geçilen yerlerde bazen sis geliyor ve oldukça mistik görüntüler oluşuyor. Ayrıca yol boyunca sağınızda solunuzda zehirli kırmızı benekli mantarlar ve endemik bitkiler görüp fotoğraflayabilirsiniz.

azgezmis.com

Hazindak başka yaylalara da yürüyüş yapabileceğiniz bir geçiş noktası aslında. Buradan Ayder’e inebilirsiniz 3650 metrelik özel açılmış orman içi bir patika mevcut. Başka bir seçenek de Samistal’a yürümek başlangıcı taş döşeli olan bir yoldan başlayan bu yürüyüş daha sonra araba yoluna birleşiyor. Tabi vahşi doğada yürüyeceğiniz için ayıya denk gelme ihtimalinizi her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Ancak orman içinde yürürken alacağınız keyif duyacağınız kuş sesleri uzun süre hatırınızda kalacak. Şehre döndüğünüzde bir süre uyumsuzluk yaşayacaksınız bilmiş olun.

azgezmis.com

Hazindak manzarası nasıl derseniz onu ben de bu yıl göremedim. Bir dahaki gidişimde görürsem fotoğraflarını da mutlaka paylaşırım. Ancak hava açıkken çekilmiş fotoğraflarına baktım çok güzel bir manzarasının olduğunu gördüm. Biraz Pokut yaylasını andırıyor. Evler sırtta bir araya gelmiş sırtın her yanı dağlar ile çevrili ve elbette dağların üzerine çimenlerden yeşil bir örtü örtülmüş. Yaylanın Hazindak ismini alma sebebinin akşam güneşinin bu yayladan oldukça hazin ve hüzünlü bir şekilde batıyor olması olduğu söyleniyor. Bu yıl sisden göremediğim için bir şey diyemiyorum.

azgezmis.com

Yaylaya gittiğinizde şimdilik tek çay içebileceğiniz yer Turist Ömer lakabı ile tanınan Ömer Beyin evi. Kendisi evinin ön tarafına bundan sonraki yıllarda kullanmak üzere bir çardak yapımı ile meşguldu. 2014 yazında ziyaret edenler bu güzel çardağı görecekler herhalde. Ömer Bey uzun yıllar turizm ile uğraşmış bir kişi. Kendisinden öğrendiğimize göre son proje Ayder’den buraya bir teleferik yapımının söz konusu olduğu. Proje gerçekleşirse o zaman yaylanın kaderi kötü bir şekilde değişir. Şimdi bizim gibi tek tük giden doğa severler dışında Ayder’e gelen  büyük kalabalıklar da buraya akın ederler. Turizm için iyi gibi gözüksede uzun vadede bir çok kötü sonucu olacağı kesin. Hazindak kirlenecek, hayvanlar çevreden uzaklaşacak, yaylada yaşayanlar rahatsız olacak, tesis gerekecek oteller, yollar, kanalizasyon, su sıkıntısı, derken daha fazla yazmak istemiyorum. Her şeyi tadında bırakmalı varsın buraya da küçük gruplar gelsin. Yiyip içip her türlü pisliğini yerlere atıp, geride bırakanlar buraları hiç hak etmiyorlar.

Hazindak Yaylası

Rize’nin zirvelerindeki güzel yaylarından biri. İsmi konusunda bir ikilem yaşadığım bir yayla. Her zaman iki isim…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Gezdiginiz yerleri yazmak zorunda degilsiniz. Bakire topraklar iki turistin 1 haftalik hazzi icin ellenemez. O giristeki ev bu zihniyet ile buyuyebildi. Sizin bu hareketiniz ise daha cok umursamaz turisti buralar hakkinda haberdar ediyor. Doga turistten korunmalidir. Sehir insanligi doganin kutsalligindan, isleyisinden anlayamaz. Turizmin oralara verdigi tahribati sorgulayamaz. Sadece tahribat yaratir bu kitle. Kendiniz gidebilirsiniz, herkese ilan edip paylasmanizi bir Tecinali olarak dogru bulmuyorum. (Hazindağ ,Tecina’nin yaylasidir.) Devlet buralara turizm amacli goz koyuyor. Paylasma isteginizi anliyorum ama bu hassasiyetimize duyarli olunuz lutfen tesekkur ederim.

    • Merhaba Vehbi Bey,
      sert çıkışınızı çok iyi anlıyorum. Buralara bir defalığına gelip giden biri değilim zaten o toprakların insanıyım. Turizm doğru yapılırsa kimseye zarar vermez. İnsanlar geliyor diye o kocaman binayı oraya dikmek zorunda değiller. Gelen turistlerin böyle bir talebi varsa gelmesinler. Karadeniz yaylalarına gelenler oradaki yeşili ve bozulmamış yaylaları görmeye geliyorlar. Lütfen siz de bu kadar sert bakmayın bu duruma. Her geldiğimizde yollardaki çöpleri topluyoruz hatta çöplerimizi cebimizde biriktirip öyle dönüyoruz Karadeniz’den. Zarar vermemek için daha ötesi var mı? İçtiğimiz bir bardak çay yada bastığımız toprak oraya zarar vermekse siz de bizim kadar zarar veriyorsunuz demektir.

  • arkadaş öğrenciyken parasız parasız daha çok geziyorduk çalışmaya başladık unuttuk bütün bunları…

  • Çağırankaya’ya çıkan her araç bozulmayı tadacaktır. :) Dağ eteklerine kurulmuş çok yayla var ama tabi köylülerle irtibatta olmak lazım. Bazı kesimlerde köyler ortak yaylalar farklı olabiliyor. Birde eskiden yapılmış göçebelerin kullandığı hanlar oluyor. Kalıntıları fotoğraflamak muazzam oluyor :) Bir kez daha teşekkür ederim. Rize’ye gitmeniz beni memnun etti. :)

  • Rize’ye bir daha yolunuz düştüğünde; fırsatınız olursa Çağırankaya Yaylasına gitmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında çok güzel yazı olmuş elinize emeğinize sağlık. Karadeniz için sıkıntılardan biride o gördüğünüz ahşap evlerin betonlaşması. Son yıllarda yapımı ve maliyeti ucuz ve kolay diye bu yola başvuruluyor fakat görüntü olarak yayla mimarisini ve köy-yayla yaşamını bozan bir düzen oluyor. Bakanlıkça bir adım var diye biliyorum ama uygulama durumu nedir pek bir şey söyleyemem. Ama güzel ve ahenkli görüntü için umarım betonlaşma durur. Bir kez daha teşekkür ederim. :)

    • Çağırankaya yaylasına bir kaç yıl önce geldik ve şenliklerine katıldık. Hatta yolda aracımız saplandı başka bir araçla yaylaya devam etmek durumunda kaldık. Sanırım Karadeniz’de görmediğimiz çok az yayla kaldı.

Yorumunuz?