Harput, Elazığ

13 Aralık 2009 · Zehra Arslan

Elazığ’a tepeden bakan Harput şehre sadece 7 km mesafededir. Bir zamanlar Elazığ, Harput’a bağlıyken 19 yy sonlarında insanlar bazı nedenlerle Elazığ’a taşınmaya başlamışlar. Bu nedenlerin başında demiryolunun Elazığ’a kadar gelmiş olması ve insanların getirdikleri malzemeleri yukarı yani Harput’a taşımalarının zor ve pahalı olması geliyormuş. Bu sebeple bu güzel manzaralı ve havadar yeri terk ederek Elazığ’da yeni yerleşim oluşturmaya başlamışlar.

harput-elazig-azgezmis3

Harput tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Öyleki M.Ö 2000 yıllarına kadar. Bu yıllarda ilk yerleşenler Hurri’ler. Daha sonra Hititler, Asurlar, Uratular ve sonrasında 1085 yılında Çubuk Bey tarafından fethi ile Türk dönemi başlamış. Harput’a yolunuz düşerse eski Harput fotoğraflarına bir göz atmanız o zamanlarda ne kadar güzel bir yer olduğunu anlamanıza yetecek. Nerdeyse bütün evler konak gibi inşa edilmiş, ahşap, cumbalı bana sorarsanız son derece estetik karakterli evlerden oluşuyormuş.

harput-elazig-azgezmis

Elazığ’a gezmeye giden birinin en fazla uğrayacağı yerlerden biri Harput’tur. Malesef girişindeki bir kaç yıkık evden başkaca tarihi yansıtan ev kalmamış. Bu evler 2009 yılında restorasyon çalışmaları için tadilata alınmışlar. İlçede Urartular’dan kalma kalenin bir kısmı hala ayakta duruyor. Burada halen kazı çalışmaları sürüyor. Rivayete göre kalenin yapımındaki harç hazırlanırken su yerine süt kullanılmış bu yüzdende adına süt kalesi denmiş. Kalenin en üst kısmında bir Artuklu sarayının kalıntılarını görmek mümkün.

harput-elazig-azgezmis2

Harput’un en manzaralı yerinde Arap Baba Mescidi ve Türbesi yer almakta. Türbe Selçuklu hükümdarı Keyhüsrev döneminde inşa edilmiş. Türbede halen Arap Baba isimli zata ait beden var. Söylentiye göre bedende hiç bir işlem yapılmamış olmasına rağmen günümüze kadar çürümeden gelmeyi başarmış. Ancak son yıllarda bozulmalar olduğu için camdan bir korunak içinde üzeri yeşil bir örtü ile örtülü saklanmakta.

harput-arap-baba-elazig-azgezmis

Harput kalesinin yakınında Meryem Ana Kilisesi yer alır. Batısındaki duvarı kalenin kaya kütlelerinden oluştuğu için bu Süryani kilisesi kalenin kayalıklarına gömülmüş gibi durur. Bu kilise milattan önce puthane iken Hristiyanlar tarafından kiliseye çevrilmiş. Milattan sonraki yıllarda 3 kere tamirat geçirmiş olan bu kilise bugün Ağustos ayında ayin için açılıyor. İçini görmek isterseniz Dr. İshak Tanoğlu’na bir gün önceden ulaşıp ertesi gün için açtırabilirsiniz. Kalenin karşısında yamuk ve tombul minaresi ile Ulu Camiyi göreceksiniz. Bu cami Anadolu’nun en önemli ve eski eserlerinden biridir. Cami Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan (M.S 1156-1157) tarafından yaptırılmış.

harput-egri-minare-elazig-azgezmis

Eğri minaresi ve yapımında süs amaçlı kullanılan tuğlalar ile uzaktan bile ilgileri üzerine çekmekte. Harput’ta görülmesi gereken bir başka mekanda Buzluk Mağarası. Mağaranın içi yaz aylarında buz tutarken kış aylarında da ılık bir havaya sahip oluyormuş. Mağara girişi oldukça dar, kapalı yerlere girme korkusu olanların girmesini pek tavsiye etmem. Fakat mağaraya giremeseniz bile üzülmeyin tepeye geldiğinizde önünüzde Keban Baraj Gölü ve içindeki konik yapıya sahip küçük adayı buradan seyretmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

Harput’tan ayrılmadan önce birde yemek yiyelim derseniz Halit Usta’nin yerini tavsiye edeceğim. İçerisinde eski Harput fotoğraflarını göreceğiniz kış aylarında ortasında bir soba yanan ve 6-7 masadan ibaret olan sevimli, küçük ama adı büyük bir yer. Burada ağırlıklı kebab yiyebilirsiniz. Bunun yanısıra “Harput Köfte” denen küçük mercimek köftelerini denemeyi unutmayın, köfteler sarımsaklı yoğurt içinde ve tereyağlı olarak servis ediliyor. Ayrıca benim deneyip beğendiğim patlıcan söğürtmeyide tavsiye ederim. Aktarlarda ise gözünüze cevizli, fındıklı ve bademli sucuklar çarpacak. Bunlarda bu yörede çok üretilen ve oldukçada lezzetli olan yiyecekler. Bir de döner şekline getirilmiş nar göreceksiniz. Bunu tıpkı döner gibi bıçakla kesip kilo ile satıyorlar.

Harput’a geldiğinizde Elazığ’da konaklayabilirsiniz. Elazığ’da tamda merkezde Öğretmen Evi var. Geceliği her zaman olduğu gibi çift kişi 50 TL kahvaltı dahil. Onun dışında dört yıldızlı Marathon Otel ve yine dört yıldızlı Akgün Otel var, biraz şehrin dışında kalıyor ama oldukça güzel bir otel. Marathon Otel ise tam Elazığ merkezde.

Harput, Elazığ

Elazığ’a tepeden bakan Harput şehre sadece 7 km mesafededir. Bir zamanlar Elazığ, Harput’a bağlıyken 19 yy…

azgezmis.com

Yorumlar

  • Elazığ ve Harput çok güzel bir yöre. Eğitim yeterince gelmemiş bu kente. İmar Planları yetersiz. Silahlı Kuvetler en güzel yerleri ele almış. Park,Bahçe, Havuz, çocukların ve yaşlıların dinlenme yerleri yetersiz. Kentin göbeğ,nde Çimento Fabrikası. Bu Fabrika zehir saçıyor. Bebeler ölüyor. Kalanlar da OTİSTİK, SPASTİK, ZEKA ENGELLİ, İŞİTME, KONUŞMA ENGELLİ OLUYOR. Spor alanları, semt sahaları, yürüyüş, koşu pistleri yok. Çok ama çok cami var. Evinde de namaz kılanlar var. Halk Allah sözcüğünü dilinden bırakmıyor. Çok mert ve iyi düşünceli insanları var. Eğitim pek etkili olamamış gibi. Kent çok pahallı. Denetim yok. Ağaçlandırma ve içme suyu dağıtımı çok iyi. Tarihi eserler bakımsız. Çok değişik bir kent. İyiliksever çok ama çağdaşlık çok yetersiz. Halk liderlerine çok bağlı. Siyasiler seçmenini aldatıyor. Kente hiç bir şey veremiyor. Belediye çok yoksul. Çok paraya ihtiyaç var ama sahipsiz bir kent. Asker, Polis, Çimento Fb. Evlerin aralarından çıkmalı. Yeşil alan ve spor tesisleri yapılmalı.

  • Sevgili Elazigli vatandaslarim,

    Lutfen gecmisimize saygi duyalim.
    Harputa gidip egleniyoruz ama cikarken oralar hep coplerle doluyor. Neden?
    Cunku bizler eglenmenin anlamini daha halen anliyamiyoruz.

    Buradan Elazig emniyetine de seslenmek istiyorum. Yaz aylarinda her gun bir gurup polis harputta durmali. Ve yere cop atan vatandaslarimiza cezayi bizzat kendileri yazmali.

    saygilarimla,

    Hakan Gunduz

Yorumunuz?