Chitwan

3 Ocak 2013 · Zehra Arslan

Nepal’de birbirinden farklı şeyler görmeye kendinizi alıştırmalısınız. Nepal’e gidince önce Katmandu‘da, tapınaklar, sadular, ayinler, keşişler, hacılar, sonra ise Chitwan’da bir anda filler, timsahlar, geyikler, gergedanlar ve kelebeklerle tam doğanın ortasında bulacaksınız kendinizi. Katmandu’dan, Chitwan’a gitmek için uçak tercih edilebilir. Uçak biletleri biraz araştırmayla uygun fiyatla bulunabiliyor. Ancak ülkeyi tam olarak anlamak istiyorsanız kesinlikle bu yolu araçla gitmelisiniz, halkın arasına gireli, köylerin içinden geçmeli, oralarda durmalı; eğer fotoğrafçıysanız zaten köylerden çıkamayacaksınız.

chitwan-nepal-azgezmis

Katmandu, Chitwan arası araçla yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Şehirler arası yollar ve kurallar veya kuralsızlıklar çok ilginç. Asfalt yol ortadan çökmüş asfaltı kalmamış ve bu da yetmiyormuş gibi yollar virajlı dahası da var bir tarafı genelde uçurum. Yol konusunda kendinizi en kötüsüne hazırlayarak yola koyulmalısınız. Araçlar sürekli virajlı olan yollarda sollama yaparken karşı tarafı görmeden ambulans misali biteviye kornaya basarak sollamaya çıkıyorlar. Bazen iki araç karşı karşıya geliyor tabi ki yollar kötü olduğu için kimse çok sürat yapamıyor bu yüzden kaza riski yada ölümlü kaza riski az. İşte Chitwan’a böyle adrenalin dolu bir şekilde geliyorsunuz.

chitwan-nepal-safari-azgezmis4

Buradaki konaklama yerlerinin hepsi yeşillikler içinde. Oteller çok kötü olmamakla birlikte çok lüks ve çok hijyen beklentiniz olmasın. Ama doğada olmak her şeye bedel sabahları kuş sesleri ile uyanıp yeşillikler içinde kahvaltı etmek sizi çok dinlendirecek emin olun. Chitwan 932 km² lik bir alanı kaplayan bir milli park. Bölge 1973 yılında milli park ilan edilmiş o dönemde orada yaşayan köylüler ve tabi köyler park alanı içinde kalmışlar ve yaşamlarını park sınırları içinde devam ettiriyorlar.

chitwan-nepal-safari-azgezmis2

Taru ismi verilen yerliler hala kerpiç evlerde oturuyorlar ve oldukça sade köy yaşantıları var. Bölge milli park ilan edildikten sonra turist akınına uğramaya başladığından köylerde yaşayanlar bir çok ziyaretçi görmeye alışmışlar. Köylerde tarladan dönenleri veya evlerin önünde çalışan kadınları fotoğraflamak için en iyi zaman akşam üstü güneşini kullanmak.

chitwan-nepal-safari-azgezmis15

Chitwan’da bir çok aktivite bir arada yer alıyor. Bunlar; ormanda 4×4’le safari, timsahlarla dolu nehirde kano gezisi, fillerle safari. Filler gün boyu çalıştıktan sonra Chitwan sokaklarında adeta geçit töreni yapıp bakıcıları ile evlerine dönüyorlar. Fillerin fotoğrafını çekmek isterseniz akşam üstü veya sabah erken saatte yol kenarında mutlaka bu güzel hayvanlara rastlayacaksınız. Orman içindeki 4×4 safaride eğer şanslıysanız, gergedan ve Bengal kaplanı görebilirsiniz. Biz maalesef ikisini de göremedik,  kaplan zaten çok nadir görülüyormuş. Safaride bol miktarda ceylan, maymun, kuş türü gözleyebiliyorsunuz. Az kalsın unutuyordum bir de timsah. Safaride koca bir timsah birden yanımızda beliriverdi. Nasıl da gür bir tıslama sesi varmış inanılmazdı.

chitwan-nepal-safari-azgezmis1

Araba ile safari yapmaktansa fillerle ormanda safari yapmak daha keyifli. Ancak bu benim için çok üzücüydü. Fillerin üzerilerine demirden konan oturaklar ve dört kişinin bir filin üzerine binmesi, fil sürücüsünün filin kulaklarının arkasına vurması ve kulak arkasında gördüğüm yaralar beni çok üzdü. Safari boyunca fili hafif dokunuşlarla sevip üzerinde seyahat ettiğim için kendisinden özür diledim. Beni anlamış mıdır bilmem. Ancak onunla ormanın içinde giderken bir çok hayvanı çok yakından görme şansı bulduğum içinde keyiflendim bir yandan.

Gezinti bitince benim için en keyifli kısmı filin hortumuna uzattığım parayı alıp yukarıdaki biniciye vermesiydi. Çok güçlü havyanlar olduklarını biliyordum ama hortumunun 85 kiloluk bir ağırlığı havaya kaldıracak güçte olduğunu orada öğrenip hemen not ettim beynime. Bir dahaki sefere ben hortumu ile birlikte yukarı çıkıp parayı elden verip aşağı ineceğim.

chitwan-nepal-safari-azgezmis3

Gelelim Chitwan’ın en cesaret isteyen gezintisine. Rapti nehirinin timsah kaynayan sularında fındık kabuğu kadar sandallarla gezintiye çıkartıyorlar turistleri. Adım başı bir timsah çıkıyor önünüze ve siz savunmasızsınız. Sizinle gelen yerlilerde de kesinlikle sizi koruyacak bir silah yok. İşte bu iş bir hayli cesaret istiyor. Hala o fındık kabuklarının içine nasıl binip gittiğimizi düşünüyorum. Böyle bir gezinti yaparsanız sizden tek istedikleri şey sessiz olmanız. Merak etmeyin etrafta bir anda ölüm sessizliği oluyor zaten kimseden ses seda çıkmıyor gördükleri karşısında. Bu gezi yaklaşık yarım saat sürüyor. Sonrasında bir ormanın içinde inip yürümeye başlıyorsunuz. Ziyaret edeceğiniz öksüz fillere doğru bir yürüyüş başlıyor. Filleri bir kere daha zincirlere bağlanmış esaret altında görmek içimi burkuyor. Sabahları erkenden ormana gidip günlük yiyeceklerini topladıktan sonra bütün filler kampa geri getiriliyormuş.

chitwan-nepal-safari-azgezmis7

Chitwan’a geliş yolu üzerinde fark edeceğiniz bir güzel olay Nepal’in kelebekleri. Devasa boyutta kelebekler Chitwan’da etrafınızda uçuşuyorlar. Kocaman kanatlı ve değişik renkliler özellikle öğle sıcağı bastırdığında onlarda kanatlarını ısıtıp etrafa çıkmış oluyorlar. Hiç kelebek fotoğrafı çekme merakı omayan ben bile peşlerinde koşturdum durdum.

chitwan-nepal-safari-azgezmis8

Akşam üstü keyifle oturup gün batımını ve bazende timsahları seyredeceğiniz Rapti nehri kenarına mutlaka gitmelisiniz. Akşam olduğunda nehrin yukarısındaki tepede adeta bir insan yığını oluyor. O saatlerde orada olup toprak zemin üzerine atılan sandalyelerden oluşan kafede gün batımını seyretmek gerçekten çok egzotik, bir yanda karaya çıkmış bir timsah, diğer yanda nehrin içinde kanocular ve nehir kenarında duran uzun kanolar oldukça fotoğrafik öğeler. Yalnız burada bir şeyler sipariş ederken her şeyi iki kere kontrol etmeniz gerek. Listede yazan fiyatlar ve hesap geldiğinde tekrar listeyi isteyip kontrol edin. Bizim yanımızda yerli halktan biri olduğu halde fiyatı yüksek yazmışlardı.

chitwan-nepal-safari-azgezmis6

Bir şeyler satın almak isterseniz Chitwan çarşısına çıkıp dolaşabilirsiniz. Fiyatlar oldukça makul. Bir sürü aynalı, süslü Nepal kıyafetleri ve masklar alabilirsiniz. Tabi pazarlık yapmak şartıyla. Unutmayın burada size verilen fiyatlar bazen iki katından daha yüksek olabiliyor. Nepal bugüne kadar gördüğüm sanırım 62. ülkeydi. Bir daha gidilecek ülkeler listeme hiç düşünmeden aldım. Mutlaka siz de görmelisiniz. Pahalı bir ülke değil. Bir çok havayolunun uçuşlarına bakarak uygun bir Nepal uçak bileti bulabilirsiniz. Bir kere gittiniz mi gerisi kolay öğle yemeğinizi 3 dolara yiyebilirsiniz. Konaklamayı ise 10 dolardan 200 dolara kadar bulabilirsiniz. Ancak hijyen şartlarını düşünürseniz 10 dolarlık otelde pek kalamayabilirsiniz.

 

Chitwan

Nepal’de birbirinden farklı şeyler görmeye kendinizi alıştırmalısınız. Nepal’e gidince önce Katmandu‘da, tapınaklar, sadular, ayinler, keşişler, hacılar,…

azgezmis.com

Yorumunuz?